Egy embereket szállító bárka csütörtök este szenvedett balesetet Krétától északnyugatra, Antiküthéra szigete mellett. Legalább 11 menedékkérő fulladt vízbe; 90-en azonban el tudtak érni egy zátonyt, köztük 27 fiatal. Őket péntek délelőtt kisebb csoportokban biztonságba helyezte a görög parti őrség.

A görög közszolgálati televízió péntek este számolt be egy másik szerencsétlenségről Párosz szigete mellett. Egy bárka 82 menedékkérővel a fedélzetén süllyedt el. A parti őrség 57 embert mentett ki, ketten azonban meghaltak.

A nap folyamán egyébként a görög rendőrség 92 illegális bevándorlót fogott el a Peloponnészoszi-félsziget déli részén. Vitorlás hajójuk Gütheio kikötővárosa mellett futott zátonyra. Három feltételezett embercsempészt őrizetbe vettek.

A Földközi-tenger keleti medencéjén keresztül vezető migrációs útvonalon a görög parti őrség becslései szerint az utóbbi hónapokban nagyjából 11 ezer illegális bevándorló jutott át Olaszországba. A menedékkérők azért vállalkoznak a hosszabb tengeri útra Krétát északról vagy délről megkerülve, hogy ne kerüljenek a görög égei-tengeri szigeteken létrehozott menekülttáborokba. A rendszerint rozoga állapotú bárkák azonban gyakran szenvednek balesetet ezen a hosszabb útvonalon.