Folyamatosan figyelemmel kíséri a Honvédelmi Minisztérium, mi történik azon a területen Irakban, ahol a magyar katonai kontingens tartózkodik. A fontos az, hogy a katonák számára biztonságot nyújtsanak - közölte csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján Benkő Tibor, a tárca vezetője. A tájékoztatóra videokonferencián az erbíli katona misszió tagjai is becsatlakoztak - írja a hvg.hu.

Irakban két misszióban összesen kétszáz magyar katona vesz részt, az egyikben az Egyesült Államok, a másikban a NATO irányítása alatt. A katonák az iraki kormány kérésére teljesítenek feladatot, a Magyarország és Irak közötti kétoldalú megállapodás alapján - hangzott el. Benkő arról is beszélt, hogy vannak országok, amelyek a kivonulás mellett döntöttek, a többség azonban végzi tovább a feladatát.

Az iraki parlament azt követően szólította fel az ország területén tartózkodó külföldi csapatokat távozásra, hogy az Egyesült Államok egy drónnal az ország területén likvidálta Irán legfontosabb katonai vezetőjét, Kászim Szulejmáni tábornokot. A HM ekkor azt közölte: a magyar katonák maradnak. Ezt azzal indokolta a tárca, hogy Magyarország a NATO és a koalíciós műveletek résztvevőjeként hozzájárul Irak biztonságának megteremtéséhez és fenntartásához.

Irán nem sokkal később - szerdára virradóra - két iraki bázist is támadott ballisztikus rakétával, az egyik Erbíl volt, ahol a magyar katonák tartózkodnak. A kormány ezt követően annyit közölt, hogy a katonák jól vannak, egyikük sem sérült meg a támadás nyomán.

A sajtótájékoztatón bejelentkező katonák elmondták: számítottak a támadásra, elrendelték védőfelszerelés viselését. A támaszpontot célzó két rakéta közül csak az egyik robbant fel, működött a becsapódást előrejelző rendszer is.

A támadás közben a magyar állomány fegyelmezetten, szakszerűen hajtotta végre a bunkerriadós feladatokat. A védekezéshez korszerű egyéni fegyverekkel is el vannak látva.

Amikor Benkő Tibor a misszió hangulatáról érdeklődik, elmondták, nincs probléma, tudnak tájékozódni, az otthoniakkal is fel tudták venni a kapcsolatot, mindenki tudott beszélni a családjával. Arról is beszéltek, hogy minden segítséget megkapnak Magyarországról, így teljesíteni tudják feladataikat. Maradnak tehát Irakban.

Benkő szerint nem új dolog, hogy támadás éri a kontingenst, Afganisztánban ez mindennapos dolog volt. Most ráadásul sokkal felkészültebb a misszió, a helyzet így azt sem követeli meg, hogy új eszközt küldjenek ki.