Csehországban drasztikusan csökkent az új irodaterületek építése az utolsó boldog békeévhez, 2019-hez képest - vette át a iDnes.cz hírét a Radio Praha. Abban az évben 270 ezer négyzetméter irodaterület zúdult a piacra, míg 2021-ben ez az adat nem fogja elérni a 90 ezer négyzetmétert - derül ki a Coshman & Wakefield tanácsadó cég számításaiból.

Prágában és Brnóban már 2020-ban visszaesett az irodakereslet, miután a pandémia miatt a legtöbb irodai alkalmazott távmunkában dolgozott, így a vállalatoknak kevesebb irodaterületre volt szükségük. Szakértők szerint az ebből fakadó keresletcsökkentés találkozott a kínálat növekedésének drámai lassulásával, miután nem volt elég építőipar munkás a munkaerőpiacon.

Josefína Rybářová JLL told ingatlanfejlesztési tanácsadó vállalat szakértője azt mondja, hogy sok fejlesztési tervet már a járvány kitörése előtt jegeltek a beruházok, mert jelentősen nőttek az építési költségek, ami stratégiájuk újragondolására késztette a vállalatokat. A megkezdődött visszaesést gyorsította a járvány.

Cushman & Wakefield’s lízingrészlegének vezetője, Radka Novak nem számít jelentős fellendülésre 2022-ben. Javul ugyan a piaci hangulat és néhány nagy projekt új életre kelhet, de ezek befejezése nem igazán várható 2023 előtt. Fékezőerőt jelent az is, hogy bankok óvatosabban hitelezik az ingatlanfejlesztési projekteket.