A rendőrség vasárnap közölte, hogy a Hrodna.life szerkesztője, Aljakszej Sota ellen szélsőségesség gyanújával nyomoznak. A grodnói rendőrség közölte, hogy a honlap "olyan információkat tett közzé, amelyeket szélsőségesek", de részleteket nem közöltek sem az őrizetbe vételről, sem pedig azokról a házkutatásokról, amelyek újságíróknál hajtottak végre független források szerint. Sotát az eddigi hírek szerint több órán át fogva tartották, mielőtt szabadon engedték, és a rendőrség számítógépes merevlemezeket foglalt le az otthonából - írja az AP News.

Sota együttműködött az ország legnépszerűbb internetes portáljával, a Tut.by-val, amelyet a hatóságok ebben a hónapban bezártak, miután letartóztatták 15 alkalmazottját.

Fehéroroszországban egy hete még keményebb lett a fellépés az ellenzéki, kormánykritikus erőkkel szemben, amikor letartóztatták Roman Protaszevicset és barátnőjét, akik a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának fedélzetén tartózkodtak. Az Aljakszandr Lukasenka által vezetett rezsim állítólagos bombariadó miatt a minszki repülőtéren kényszítette leszállásra a gépet, hogy aztán azon letartóztassa Protaszevicset és barátnőjét. 

A lépést Nyugaton széles körben mint gépeltérítést elítélték, és követelték Protaszevics szabadon bocsátását. Az Európai Unió kitiltotta légteréből a Fehéroroszországból induló járatokat. A 26 éves aktivistát zavargások szervezésével vádolják, amiért akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható. (A konfliktusról itt olvashatja részletes elemzésünket.)

A letartóztatását követő napon a hatóságok egy rövid videót tettek közzé, amelyen Protaszevics azt állította, hogy beismerő vallomást tesz, de megfigyelők szerint a nyilatkozat kényszerített volt. A Viasna fehérorosz emberi jogi csoport vasárnap közölte, hogy az aktivista kapott egy csomagot a nővérétől, de abból egy meg nem nevezett könyvet elkoboztak a hatóságok. 

Tavaly augusztusban nagyszabású tüntetések törtek ki az elnökválasztás után, amelyen a hivatalos adatok szerint elsöprő többséggel választották meg Lukasenkát elnöknek. Az ellenzéki erők, független megfigyelők szerint viszont éppen fordított arányban riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja győzött a választáson. A rendőrség több mint 30 000 embert vett őrizetbe a hónapokig tartó tüntetések során. Bár a tél folyamán a tüntetések alábbhagytak, a hatóságok továbbra is keményen fellépnek az ellenzék támogatói és a független újságírók ellen.