Najib Mikati miniszterelnök, a milliárdos, aki már kétszer szolgált miniszterelnökként, egy olyan miniszteri kabinetet fog vezetni, amely egy gazdasági válság árnyékában kormányoz, a krízist a Világbank a 19. század közepe óta a világ egyik legrosszabbjának tartja – írja a CNN.

Mikati meglátogatta Michel Aoun libanoni elnököt a baabdai elnöki palotában, ahol Nébih Berri, a parlament elnöke jelenlétében aláírta az új kormány megalakításáról szóló rendeletet – közölte a libanoni elnökség.

A találkozó után a nemzethez szólva Mikati azt mondta, hogy megpróbálja "megállítani az ország összeomlását".

"A helyzet nehéz, nagyon nehéz," Mondta Mikati. "Azonban nem lehetetlen, ha egyesülünk, a prioritásunk, hogy véget vessünk a libanoni nép szenvedésének" - mondta, hozzátéve: "Minden lehetőséget megragadok, hogy ajtókat nyissak az arab világ felé. Ma Libanonnak szüksége van az arab világra."

A kabinet várhatóan komoly nemzetközi nyomás alá kerül, hogy hajtson végre gazdasági reformokat, szervezze meg a 2022-es parlamenti választásokat, valamint újraindítsa a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokat.

Mikati volt a harmadik politikus, akit kormányalakítással bíztak meg, miután Hassan Diab volt miniszterelnök lemondott egy több mint 200 emberéletet követelő kikötői robbantás miatt, ami hatalmas pusztulást okozott Bejrútban.

Napokkal a robbanás után indult több kísérlet, hogy működőképes kormányt sikerüljön felállítani a válságban vergődő országban, de állandó belső viták akadályozták a haladást.