Nem szerepel a napirenden az afganisztáni tálibok nemzetközi elismerésének kérdése a jelenlegi helyzetben - jelentette ki szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszaka csúcsszintű általános vitájának keretében tartott sajtótájékoztatón. Az ENSZ-közgyűlés általános vitájában való felszólalás előtti sajtótájékoztatón Lavrov azt mondta, hogy a nemzetközi elismerés hiánya nem akadályozza a kapcsolattartást az új afgán vezetőkkel, akik augusztusban a nemzetközi csapatok kivonása közepette magukhoz ragadták a hatalmat a közép-ázsiai országban.

Az orosz tárcavezető nem beszélt az újságíróknak a számos civil és nemzetközi szervezet által kifogásolt jogsértésekről a tálibok részéről, mindössze annyit mondott, hogy elkötelezettek a világszervezet és a nők jogainak tiszteletben tartása iránt. - Ami azonban a legfontosabb, hogy tartsák magukat ígéreteikhez, az első lépést pedig megtették: létrehozták az átmeneti kormányzati struktúrákat - tette hozzá. Majd ismét bírálta az amerikai és a NATO csapatok elhamarkodott kivonását Afganisztánból, mivel ezzel szerinte sok fegyver maradt Afganisztánban.

Az orosz külügyminiszter bírálta továbbá Josep Borrellt, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, aki állítólag azt kérte tőle, hogy Oroszország vonuljon ki Maliból, mivel - mondta állítólag Borrell: "Mali az EU-é".

Az uniós főképviselő figyelmeztette az átmeneti mali-i kormányt annak következményeire, ha beveti a Wagner orosz biztonsági magáncég zsoldosait. "Annak a Wagner biztonsági magáncégnek, amellyel kapcsolatban bizonyított, hogy tagjai visszaéléseket követtek el más országokban, az esetleges bevetése Maliban azonnali következményekkel járna az EU és az átmeneti (mali) kormány közötti együttműködésben" - jelezte Borrell, aki pénteken New Yorkban Abdoulaye Dioppal, az átmeneti mali kormány külügyminiszterével tartott megbeszélést.

Lavrov védelmébe vette az orosz zsoldosok jelenlétét Maliban. A külügyminiszter azt állítja, hogy a helyi kormány azért bérelte fel a Wagnert, mert nincs elég saját kapacitása a biztonság fenntartásához. - Ez egy olyan tevékenység, amelyet törvényes alapon végeznek, és egyrészt a fogadó állam törvényes kormánya (...), másrészt a külföldi szakemberek segítségével szolgáltatásokat folytatók közötti kapcsolatokra vonatkozik - fogalmazott Lavrov.