Az intézet csütörtökön kiadott jelentése szerint a tíz makrogazdasági mutatót összegző indikátor (Leading Economic Index/LEI) értéke 0,3 százalékkal, 116,2 pontra csökkent. Elemzők 0,1 százalékos romlásra számítottak a júliusi 0,5 százalékos gyengülés után - írja az MTI.

A LEI 100 pontos értéke a 2016-os helyzetet tükrözi. A LEI index kiszámításánál figyelembe veszik többek között a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar illetve a szolgáltató szektor teljesítményét és a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását.

Az Egyesült Államok LEI-értéke már a hatodik egymást követő hónapban csökkent, ami potenciálisan recessziót jelez – mondta Ataman Ozyildirim, a Conference Board gazdasági igazgatója. Szerinte "a gazdasági aktivitás tovább lassul az egész amerikai gazdaságban, és valószínűleg vissza is esik majd. A lassulás egyik fő okozója az volt, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed gyorsan szigorította monetáris politikáját az inflációs nyomás mérséklése érdekében.”