A kriptovalutákkal kapcsolatos kibertámadások és csalások 2017 óta világszerte legalább 30 milliárd dollárnyi kárt okoztak a bécsi Complexity Science Hub (CSH) és a Montreali Egyetem kutatóinak számításai szerint.

A vizsgált időszakban világszerte összesen 1155 kriptovalutákkal kapcsolatos bűncselekményt dokumentáltak. Míg 2017-ben mindössze 16 esetet jegyeztek fel, addig 2022-re ez a szám 435-re emelkedett.

A fenti összeg ugyanakkor csak egy alsó küszöböt jelent – hangsúlyozta Bernhard Haslhofer, a Complexity Science Hub kriptofinance kutatócsoportjának vezetője az osztrák ORF beszámolója szerint.

A kutatók a csalások fő okozóiként a technikai hiányosságokat és a manipulált kriptovalutákat azonosították. A legnagyobb dokumentált veszteség 3,6 milliárd dollár volt. Ez az Africrypthez, egy dél-afrikai központi pénzügyi platformhoz kapcsolódik.

A Hub szakértői most azon dolgoznak, hogy nyomon követhetővé tegyék a decentralizált pénzügyi rendszereken keresztüli pénzáramlásokat. 

A fizetési forgalom lekövethetőségére indított projektet DeFI Trace névre keresztelték, amellyel azt szeretnék elérni, hogy nyomon tudják követni az említett rendszereken keresztüli illegális pénzmozgásokat, méghozzá automatikusan. A projektet több intézmény, köztük három osztrák minisztérium és a bajor bűnüldöző hatóságok is támogatják.

 

Home office, bűnözés, óvatlan emberek – az online csalások félelmetesen elszaporodtak

Évek óta drámai mértékben növekszik a legkülönfélébb online csalások száma, az adatok szerint a folyamatos „csúcsdöntéseknek” egyszerűen nincs határa. Az okok nyilván összetettek, az Economx által megkérdezett szakértők is így látják, ezért segítségükkel a legfontosabbakról most megpróbáljuk lerángatni a leplet. Bővebben --->