A királynő enyhe "megfázáshoz hasonló tüneteket" tapasztal, de várhatóan a következő héten is ellátja majd uralkodói feladatainak ellátását Windsorban - áll a palota közleményében. 

"Továbbra is orvosi ellátásban részesül, és követni fogja az összes megfelelő irányelvet" - áll a közleményben, amelyet a Bloomberg szemlézett.

A királynő Covid-fertőzésével kapcsolatos aggodalmak ebben a hónapban fokozódtak, miután fia és trónörököse, Károly herceg pozitív lett, ráadásul előtte személyesen találkozott Erzsébettel. A fertőzés alig pár héttel azután történt, hogy az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója 70 éves koronázási évfordulóját ünnepelte. Az ország júniusban országos ünnepségeket tart a platina jubileum alkalmából.

II. Erzsébet 1926. április 21-én született, idén tölti be 95. életévét. 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságok vezetője. Férje, Fülöp edinburgh-i herceg tavaly két hónappal a 100. születésnapja előtt halt meg.

A bejelentés egy nappal azelőtt történt, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök feloldaná a Covid-korlátozásokat Angliában. Johnson holnap fogja bejelenteni, hogy a Covidra pozitívnak bizonyuló személyeknek nem kell többé önelszigetelődniük, és a kormány az ingyenes tesztelési programot is leállítja.

Az Egyesült Királyságban eddig több mint 161 000 Covid-haláleset történt, ami Oroszország után a második legmagasabb halálozási arány Európában.