Dél-Afrikában egyre több esetet észlelnek az omikron koronavírus BA.2-es alváltozatából, és fokozott figyelemmel kísérik terjedését, de jelenleg nincs egyértelmű adat arra vonatkozóan, hogy ez az alváltozat  lényegesen különbözne az eredeti omikrontól.

A BA.2 nevű alváltozat azonban gyors ütemben terjed: a januárban összegyűjtött tesztek 23 százalékában találták az a variánst, míg decemberben ez a szám alig ugrotta meg a 2,4 százalékot - írja a Reuters.

Szakértők szerint a vírus terjedésének ezen szakaszában nincsenek nagy különbségek az omikron alváltozatai között, mint ahogy a delta esetében sem voltak. 

Arra a kérdésre, hogy vannak-e arra utaló jelek, hogy a BA.2 más tüneteket okozhat, a tudósok a jelenlegi kórházi kezelések alapján azt mondják, hogy nem észleltek nagy különbségeket.

Dél-Afrikában a napi fertőzések száma december közepétől kezdett csökkenni, miután rekordot döntöttek, (több mint 26 000 fertőzöttel), az elmúlt hetekben viszont átlagosan 3000 új esetet regisztrálnak.

Joe Phaahla egészségügyi miniszter szerint az ország még nincs túl a negyedik hullámon, és a télhez közeledve egy ötödik hullám is bekövetkezhet. Azt mondta, hogy az elmúlt két hétben az új esetek számát tekintve egyfajta "patthelyzet" alakult ki, de a vírus terjedését figyelemmel követik.