Noha a szerb kormány a vendéglátóipari létesítmények nyitvatartását csak 21 óráig engedélyezi, a titkos koronapartik egész éjjel tartanak - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó a helyi sajtó beszámolóira hivatkozva. Ezeket a rendezvényeket Belgrád-szerte kávézókban és klubokban szervezik, melyeknek megvannak az adottságaik, hogy a bulit "észrevétlenül" lehessen megtartani a hátsó helyiségekben vagy a pinceszinten, amely az utcáról nem látható.

Az ilyen bulikba bejutni sem könnyű: az amerikai szesztilalmi időket idéző módon csak azokat engedik be, akiknek neve szerepel egy adott névsorban, vagy akiknek ajánlásuk van megbízható személyektől. Az pedig természetes, hogy a diszkréció alapvető követelmény.

Ezeken a rendezvényeken a résztvevők nem tartanak be egyetlen egyet sem a járványvédelmi intézkedések közül: senki sem hord maszkot, nincs védőtávolság az emberek között, a buli ugyanolyan, mint a járványt megelőző időben megszokott volt. Az összejövetelek rendszeres résztvevői ismert közéleti személyiségek is.

Az egyik legutóbbi koronapartit több belgrádi klub tulajdonosa, egyesek szerint Aleksandar Vucic államfő barátja szervezte, aki egy újabb klubjának tartott ünnepélyes megnyitót anélkül, hogy bármely, erre illetékes hatóság közbeavatkozott volna.

Ugyanez a tulajdonos már bejelentette azt is, hogy "koronaszilveszterezést" szervez. Hogy a törvény nem mindenkire vonatkozik egyformán, az abból is kiderül, hogy a főváros régi negyedében a rendőrség szorgalmasan kutatta és oszlatta fel a hasonló típusú rendezvényeket, miközben ennek a személynek egyetlen szórakozóhelyén sem jelent meg.