A gazdaságosan kiaknázható kőolaj mezők 20-21 évig tarthatnak ki - kongatta meg a vészharangot Jevgenyij Petrov. Van még bőven olaj Nyugat-Szibériában, de a jelenlegi technológiákkal ezt nem lehet gazdaságosan kitermelni, ezért most kellene rubelmilliárdokat befektetni az új olajkitermelési technológiákba - véli a bányászati hivatal vezetője.

Az első félévben az energiaszektor mindössze a 15 százalékát adta a GDP-nek míg korábban jóval magasabb volt a részesedése. A csökkentés meglehetősen gyors, hiszen tavaly még csaknem 20 százalékos volt az energiaszektor részesedése. Jelentős részben a vegyipar és a nehézipar vette át az olaj és a földgáz kitermelés szerepét - írja az Rt.com.

Alighogy kijöttek a féléves számok, az orosz kormány több munkacsoportot állított fel, melyek mind azt tanulmányozzák, hogy miképp lehet gyorsan és gazdaságosan áttérni a hagyományos energiahordozókról a zöld energiára - írja a hvg.hu. Andrej Belouszov miniszterelnök-helyettes vezeti ezt a programot. Nem könnyű problémát kell megoldania Oroszországnak: eddig a hagyományos energiahordozók exportja volt az egyik legfőbb alapja a gazdaság fejlődésének, ezentúl viszont a világ áttérése a zöld energiára egyre inkább fenyegetést jelent.