Az Egyesült Államokkal való jó kapcsolatokra irányuló törekvéseknek nem kellene meggátolniuk a pekingi vezetést abban, hogy erőteljesen, a tényekre koncentráltan lépjen fel egy, a nemzeti érdekeket érintő különleges konfliktusban - véli a szerző, s arra bíztatja az illetékeseket, hogy szerezzenek be mind több helytálló információt, és azokat bizonyítékként használva tárgyaljanak Washingtonnal.

A lap az Egyesült Államokat képmutatással és arroganciával vádolja, s egyúttal arra figyelmeztet, hogy Kínában a számítástechnika, az internet területén technológiai fejlesztésekre kell törekedni. A közvélemény a központi kormány és a hongkongi kormányzat ellen fog fordulni, ha úgy döntenek, hogy Snowdent visszaküldik. Kínának bizonyítania kell, hogy Hongkong egy olyan hely, ahol a hasonló "Snowdenek" menedékre találnak - véli a lap, amely kommentárjában pozitívan mutatja be Edward Snowdent, a titkos adatgyűjtést leleplező amerikai informatikust.

Snowden esetleges kiadatásáról a Global Times szakértői úgy vélekedtek, hogy Pekingnek ebbe nem lenne szabad beleszólnia. Pekingi és hongkongi szakértők egyaránt úgy fogalmaztak, hogy a legjobb döntés, ha az ügyet a különleges közigazgatási övezet illetékeseire bízzák.

Cseng Haj-lin, az ázsiai és csendes-óceáni tanulmányok hongkongi központjának igazgatója szerint a város kormányzata "ellen tud állni a szólásszabadság mindenek feletti tiszteletét hirdető" Amerika nyomásának. A kínai online közösséget továbbra is élénken foglalkoztatják a történtek, s kommentek tömege tartja napirenden a témát. Többségük lényege, hogy az Egyesült Államok sem "különb". Az egyik sokat továbbított bejegyzés például úgy szólt, hogy "ha Edward Snowden kínai lenne és a kínai nemzetbiztonsági ügynökségnél dolgozott volna, (Barack) Obama (elnök) valószínűleg már meghívta volna vacsorára a Fehér Házba és jelölte volna a következő Nobel-békedíjra".

Li Kaj-fu, a kínai Google korábbi főnöke, akit rendszerbíráló internetes bejegyzései miatt többször ítéltek már szilenciumra, csaknem 44 millió követővel rendelkező mikroblogjában azt írta, hogy csodálja Snowden "elveit és értékeit". A PRISM-botrányról úgy vélekedett, hogy az "komolyan lejáratja" az Egyesült Államokat, amely az emberi jogok, a magánszféra tiszteletben tartását és a tisztességes eljárás fontosságát hirdeti.