A nyugat fenyegetettsége a kínai kormány részéről leplezetlenebb és pusztítóbb, mint korábban bármikor - mondta Christopher Wray, az FBI főigazgatója egy hétfői eseményen. Szerinte Kína folyamatosan lopja az amerikai ötleteket, találmányokat és innovációkat, miközben masszív hekkelési kampányokat folytat - írja a South China Morning Post. Az amerikai szövetségi nyomozóiroda vezetője szerint annak ellenére, hogy az amerikai diplomácia jelenleg leginkább az orosz-ukrán konfliktussal van elfoglalva, az Egyesült Államok gazdasági biztonsága számára továbbra is Kína jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Ha összesítjük azt, amit a jelenleg is folyó nyomozásainkban látunk, akkor kiderül, jelenleg is mintegy kétezer olyan ügyünk van, ami arról szól, hogy a a kínai kormány hogyan próbálta ellopni az amerikaiak tulajdonát képező információkat, vagy technológiát. Egyszerűen nincs más ország, ami nagyobb fenyegetést jelentene az amerikai ötletekre, innovációra és gazdasági biztonságra, mint Kína - tette hozzá.

Naponta két új ügy indul

Az FBI arra, kényszerül, hogy 12 óránként egy-egy újabb ügyben indítson eljárást, amellyel ellensúlyozni tudja a kínai hírszerzési próbálkozásokat. A kínai hekkerek szerint több személyes és vállalati adatot lopnak el, mint bármely más ország együttvéve. A kár amit Kína okoz nem csak abban merül ki, hogy vállalataik fejlődnek a gazdasági kémkedés során megszerzett információkat felhasználva, de eközben komoly hátrányokat okoznak az amerikai cégeknek és munkavállalóknak is. Az okozott károk, vállalati csődök, munkahelyek megszűnése már egy évtizede halmozódnak, s mostanra az ország egész területén érezni hatásait, a legkülönbözőbb iparágak dolgozói érzik ennek negatív hatásait - folytatta a főigazgató.

Wray vádjai természetesen nem új keletűek, vezető amerikai tisztségviselők hosszú évek óta vádolják Kínát az amerikai szellemi tulajdon eltulajdonításával és ipari kémkedéssel, Kína meg persze eközben folyamatosan tagadja a szerinte alaptalan vádakat. Állításuk szerint a kommunista ország a kiberbiztonság egyik rendíthetetlen védelmezője.

Új szinten a kémkedés

Az FBI vezetője szerint viszont a kínai fenyegetés mostanra új szintre lépett, arcátlanabb, pusztítóbb mint bármikor korábban és életbevágóan fontos, hogy az Egyesült Államok felvegye ellene a küzdelmet. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium még 2014-ben vádolt meg öt kínai tisztségviselőt, hogy nagy amerikai vállalatokat hekkeltek meg - emlékeztet a lap összefoglalója. Egy évvel később az Egyesült Államok és Kína bejelentették, hogy egyezségre jutottak, amely szerint a két ország kölcsönösen tartózkodik egymás szellemi tulajdonának és üzleti titkainak eltulajdonításától üzleti előny szerzése céljából.

Az Egyesült Államok szerint azonban a kínaiak azóta is folyamatosan lopják az amerikai szellemi tulajdont. Szerintük a koronavírus elleni oltásokat fejlesztő cégek folyamatosan kínai hekkerek célpontjai voltak, s a kínaiak számlájára írták a Microsoft Exchange levelezőszerver szoftverje elleni támadást, hogy csak néhány példát említsünk az elmúlt évekből. Megtorlásként az amerikaiak kínai cégek egyre bővülő körét tették feketelistára.

A kritikusai szerint a kínai puha propaganda terjesztésében is szerepet játszó lap emlékeztet arra, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium 2018-ban elindított egy "Kína Kezdeményezés" nevű programot, a kínai ipari kémkedés ellensúlyozására és az amerikai szellemi tulajdon fokozottabb védelmére. A program azonban a lap szerint kritikákat kapott, mert sokszor etnikai hovatartozás alapján figyeltek meg kutatókat és egyetemi tanárokat, s ezen felül jelentősen nehezítette az érintett terülteken a nemzetközi együttműködést.