"Kína nem részese a válságnak, és nem is akarja, hogy a szankciók Kínát érintsék" - mondta Vang hétfőn a spanyol kollégájával, Jose Manuel Albares spanyol miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés során, amelyen az ukrajnai válságról tárgyaltak.

"Kínának joga van megvédeni törvényes jogait és érdekeit" - tette hozzá a CNBC szerint a kínai külügyminiszter.

Kommentárjai Peking eddigi egyik legegyértelműbb nyilatkozatának számítanak az orosz vállalati és pénzügyi rendszer ellen bevezetett, példátlan nemzetközi szankciósorozattal kapcsolatban. Az intézkedések válaszul érkeztek a Kreml február 24-én kezdődött teljes körű ukrajnai offenzívájára.

A Fehér Ház figyelmeztette Kínát, hogy ne nyújtson gazdasági mentőövet Oroszországnak, miközben a Kreml egyre több katonát vezényel Ukrajnába. Az Egyesült Államok attól tart, hogy Kína, Moszkva kulcsfontosságú stratégiai szövetségese, megpróbálhatja tompítani az orosz gazdaság tönkretételére irányuló intézkedések hatását, ha a háború folytatódik.

A piaci szereplők aggódnak amiatt, hogy a kínai vállalatokat hamarosan pénzügyi szankciók sújthatják, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Moszkva segítséget kért Pekingtől az ukrajnai invázió támogatásához. A Kreml drónokat és katonai eszközöket kért Kínától. A kommunista ország cáfolta ezeket a híreket, Oroszország pedig tagadta, hogy katonai segítséget kért volna. A kínai cégek mindenesetre hatalmas veszteségeket szenvedtek el hétfőn és kedden a tőzsdén. 

Oroszország Ukrajna elleni támadása óta Peking elutasította, hogy azt inváziónak nevezze, és kijelentette, hogy Kína fenntartja a normális kereskedelmet mindkét országgal. Kína nem csatlakozott az Egyesült Államok, az EU és más országok Oroszországgal szembeni szankcióihoz. Kína azonban kijelentette, hogy "mélyen" aggódik az ukrajnai válság miatt.

Az USA világossá tette a helyzetet

Az Egyesült Államok és Kína tisztviselői hétfőn találkoztak, hogy megvitassanak egy sor kétoldalú kérdést, köztük Oroszország és Ukrajna háborúját. A Rómában tartott megbeszélések hét órán át tartottak, és az egyik magas rangú kormányzati tisztviselő "intenzívnek" nevezte őket.

"Nagyon szorosan figyeljük, hogy a Kínai Népköztársaság vagy a világ bármely országa milyen mértékben nyújt anyagi, gazdasági, pénzügyi, retorikai vagy más módon támogatást ehhez a háborúhoz, amelyet [Vlagyimir] Putyin elnök folytat Ukrajna kormánya, az ukrán állam és az ukrán nép ellen" - mondta Ned Price külügyminisztériumi szóvivő egy hétfői sajtótájékoztatón.

"Nagyon egyértelműek voltunk Pekinggel mind a megbeszéléseken, mind nyilvánosan, hogy bármilyen ilyen támogatásnak következményei lesznek" - mondta Price.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a Kreml arra számít, hogy Kína segít nekik kezelni a Moszkva ellen bevezetett globális gazdasági intézkedések következményeit - jelentette a Reuters.

A spanyol Albarésszel beszélgetve a kínai Vang megerősítette Peking régóta hangoztatott álláspontját, miszerint ellenzi az ENSZ-en kívüli egyoldalú szankciókat.

"Kína mindig ellenzi a szankciók alkalmazását a problémák megoldására, és még inkább ellenzi az egyoldalú szankciókat, amelyeknek nincs alapja a nemzetközi jogban, amelyek aláássák a nemzetközi szabályokat és kárt okoznak az emberek megélhetésének bármilyen országban" - mondta Vang.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.