A szektor június végére több mint 29 000 milliárd jüannal (1 700 000 milliárd forinttal) csökkent történelmi csúcsához képest az árnyékbanrendszer eszközállománya – idézte Liang Tao, a Kínai Bank- és Biztosítási Szabályozó Bizottság alelnökét a lap a Reuters szerint.

Azt Liang nem részletezte, hogy mikor volt a csúcs, de magas rejtett kockázatokra figyelmeztetett, mivel egyes termékek összetett struktúrával és magas tőkeáttételi szinttel rendelkeznek.

Az embereknek ébernek kell lenniük az árnyékbanki kockázatok újbóli fellendülése miatt, mivel egyes intézmények helytelen pénzügyi innovációkat alkalmazhatnak az árnyékbanki tevékenység új változatainak létrehozására - idézte Liangot.

Válsággócnak néztek ki az árnyékbankok

Az elmúlt években Kína megszorította az árnyékbanki tevékenységet, mivel aggódott a szektorban rejlő nagy mennyiségű, összetett és potenciálisan kockázatos hitelek rejtett kockázatai miatt. Mivel azonban a gyengülő gazdaság nyomást gyakorol a vállalkozásokra és a magánszemélyekre, a hatóságok attól tartanak, hogy az árnyékkölcsönzés és az illegális hitelek száma megugrik.

Árnyékbanknak azokat a pénzügyi közvetítőket szokás nevezni, amelyek a hagyományos bankokéhoz hasonló szerepet töltenek be a pénzügyi rendszerben, ugyanakkor nem esnek a szabályozó hatóságok felügyelete alá, s nem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelniük. Ezek hálózata komoly robbanáson ment át Kínában, mivel sok gazdasági szereplő ezek segítségével volt képes hitelhez jutni az egyébként meglehetősen szigorú kínai szabályozási előírásokat megkerülve.

Az árnyékbankok kulcsszerepet játszottak a kínai gazdaságban végbement hatalmas hitelállomány bővülésben. Viszont ezek a jellemzően önkormányzati és ingatlanfejlesztői szektorból érkező bankok voltak azok, amelyek az Evergrande-válsággal az egész kínai ingatlanszektort bedőléssel fenyegették.