Csaknem két napig hallgatott, miután a szavazáson legyőzte a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt elnök. Amikor Bolsonaro kedden délután végül megjelent a kamerák előtt, nem ismerte el kifejezetten a vereséget, és nem gratulált legyőzőjének sem. Lula 2,1 millió szavazattal - 50,9 százalékkal 49,1 százalék ellenében - nyerte meg az elmúlt évtizedek legfontosabb brazil választását, és a nemzetközi közösség gyorsan felkarolta őt, miután négy év alatt Brazília Bolsonaro alatt páriává vált.

Nem sokkal első nyilvános szereplése után azonban a brazil legfelsőbb bíróságra ment, ahol találkozott annak hét bírájával, köztük Edson Fachinnal, aki később újságíróknak elmondta, hogy Bolsonaro jelezte nekik, hogy megértette, hogy elveszítette a hétvégi választást.

„Az elnök a véget ért igét múlt időben használta” – mondta Fachin a Guardian szerint. A legfelsőbb bíróság tagja úgy értelmezte ez, hogy a politikus ezzel gyakorlatilag elismerte vereségét. 

Az O Globo című lapnak adott interjújában Bolsonaro alelnöke, Hamilton Mourão egyértelművé tette, hogy elfogadta a vereséget. „Nincs értelme tovább sírni, elvesztettük a meccset” – mondta a politikus, aki azt is jelezte, hogy ellenzi a Bolsonaro-párti tüntetéseket, amelyek során a keményvonalas támogatók útlezárással követeltek katonai puccsot, és közlekedési káoszt okoztak többek között Rio és São Paulo városokban. Szerinte érthető, hogy ez az 58 millió ember elégedetlen, de beleegyeztek, hogy részt vegyenek a demokratikus választásokon, ezért az eredményt is el kell fogadniuk.

Már a tüntetések is csitulnak Brazíliában

Bolsonaro úgy tűnt, hogy szándékosan kétértelmű, kétperces beszédével más üzenetet küldött kedden. Ebben a jobboldali populista a tüntetéseket a felháborodás és a választási folyamat lefolyása miatti igazságtalanság-érzet következményeként jellemezte. „A békés tiltakozások mindig szívesen látottak lesznek” – mondta Bolsonaro, bár a rombolást nem üdvözölte.

Barikád egy Rio de Janeiro melletti autópályán.
Barikád egy Rio de Janeiro melletti autópályán.

Néhány keményvonalas támogató állítólag úgy vette ezeket a szavakat, mint egy felhívást arra, hogy maradjanak az utcán. Szerda reggelre azonban úgy tűnt, hogy a tüntetések lendületüket veszítik: a szövetségi autópálya-rendőrség szerint 167 barikád volt, szemben a hétfői 563-mal.

Az amerikai alelnök, Kamala Harris a hírek szerint részt kíván venni Lula január 1-jei beiktatásán a fővárosban, Brasíliában.