Az osztrák fővárosban gyalog, tömegközlekedéssel vagy biciklin megtett utak arányát 80 százalékra akarja emelni a városvezetés 2025-re - derült ki Bécs fejlesztési tervéből. Az elképzelést Maria Vassilakou polgármester-helyettes, a Zöldek képviselője ismertette.

A város vezetősége úgy látja, hogy a közlekedés átalakítása a kulcsa Bécs fejlődésének. A főváros lakói jelenleg útjaik 39 százalékát teszik meg a tömegközlekedés igénybevételével, további 28 százalékát pedig gyalog. A kerékpározás jelentős ösztönzése - egyebek mellett a bérbringarendszer üzemeltetése - ellenére egyelőre nem túl népszerű a biciklizés: csak alig több mint hat százalékot képvisel az osztrák főváros közlekedésében.

A bécsiek útjaik 27 százalékát teszik meg autóval, amit 20 százalékra akarnak leszorítani tíz év alatt. Ez azt jelentené, hogy a kétmilliós városban 140 ezer embernek kellene lemondania autója napi használatáról.

A közlekedést részben az nehezíti, hogy folyamatosan nő az osztrák főváros lakossága. Tavaly például 30 ezren költöztek be Bécsbe. Szakértők szerint az utak máris túlzsúfoltak, és elviselhetetlen lenne az autóforgalom további növekedése. A városháza fejlesztési terve ennek megfelelően tartalmazza egy újabb metróvonal (U5) építését is a város nyugati részében. Erről a projektről 2014 második felében döntenek.