Még az idén bemutatják a III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba – írja a Bank of Englandre hivatkozva az MTI.

A jelenleg forgalomban lévő 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba.

Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család skóciai rezidenciáján. Azóta elsőszülött fia, Károly a brit uralkodó III. Károly néven. A 74 esztendős király arcmásával nyomtatott pénzek forgalmazása 2024 közepén kezdődik, egyelőre tehát folytatódik a II. Erzsébet királynő portréját viselő bankjegyek forgalomba hozatala. Az új pénzek megjelenése után is csak az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében kerülnek forgalomba az új uralkodó képmását ábrázoló fontbankjegyek.

A Bank of England öt évvel ezelőtt elindította a brit készpénzállomány teljes megújítását, és ma már kizárólag az új, polimer alapanyagú bankjegyek kerülnek forgalomba. Az új bankjegyek azt is túlélik, ha valaki véletlenül mosógépben kimossa őket a ruhákkal együtt. A királynő portréját viselő bankók továbbra is érvényes fizetőeszközök, és közülük csak az elhasználódott, sérült bankjegyeket vonják be.

A polimer ötfontoson - az uralkodó képmásával ellentétes oldalon - Sir Winston Churchill, a tízesen Jane Austen, a 20 fontoson J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész, az 50-esen a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztelt Alan Turing portréja látható.

A még forgalomban lévő papírbankjegyekkel szeptember 30-án lehet utoljára fizetni, utána ezeket a jegybanknál lehet új készpénzre cserélni.