A futballőrült (football-mad) magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak nem kell messze mennie, ha luxuskörülmények között meg akar nézni egy meccset, miután új stadiont avattak szülőfalujában hétfőn. A bírálók szerint az aréna felépítése felesleges tékozlás volt - kezdi beszámolóját a húsvéti stadionavatóról az AFP.

Orbán osztályon felüli VIP-boxából nézte végig a nyitóelőadást a felcsúti háza mellett felépült, közel 4000 férőhelyes Pancho Arénában. A Budapesttől 45 kilométerre nyugatra lévő faluban 1750-en laknak. A 2006-ban elhunyt magyar futball-legendáról Puskás "Pancho" Ferencről elnevezett stadion lesz a Puskás Ferenc Akadémia FC állandó pályája. A csapat a magyar első osztályban játszik - tájékoztatja olvasóit a francia hírügynökség tudósítója.

A létesítmény 13 millió eurós beruházási költségét részben az állam, részben olyan vállalatok finanszírozták, amelyek közeli kapcsolatokat ápolnak Orbán pártjával, az országot kormányzó jobboldali Fidesszel. Az 50 éves miniszterelnök 2010-es hatalomra kerülése óta eurómilliókat adományoz a futballkluboknak stadionjaik felújítására vagy újak építésére.

Ugyanakkor a Puskás Akadémia FC meccseire hétről hétre csupán néhány száz szurkoló kíváncsi, ami érvet az azoknak, akik szerint az új stadion felesleges. Főként akkor, amikor a magyar gazdaság azzal küszködik, hogy kilábaljon a 2012-es recesszióból. A Pancho Aréna a korrupció és a nagyzás emlékműve - fogalmazott az AFP-nek nyilatkozva Szarvas Koppány Bendegúz, a DK politikusa, aki másokkal együtt a stadionon kívül demonstrált.

A nyitóünnepség előtt Orbán - akit április elején újraválasztottak miniszterelnöknek - leleplezte Puskás bronzszobrát. Remélem, hogy a fiatalok erőt merítenek Puskás példájából, ami azt bizonyítja, hogy egy külvárosi fiúból ünnepelt világsztár lehet - idézte a kormányfő mondandóját az AFP tudósítója.