A nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerről szóló szerződés értéke több mint 200 millió dollár, amely tartalmazza a rakétákat, a lőszereket és a kiképzést is.

A csomag 70-300 kilométeres hatótávolságú HIMARS rakétákat tartalmaz - áll az észt védelmi beruházási központ közleményében. A Lockheed Martin Corp. 2024-ben kezdi a szállításokat.

Az új rendszer lehetővé teszi az ellenség "befolyásolását" mielőtt még kapcsolatba kerülnének az észt gyalogsággal - mondta Kaarel Mäesalu alezredes, az észt védelmi erők fejlesztési osztályának vezetője.

Észtország balti szomszédai, Lettország és Litvánia vagy rendelkeznek saját HIMARS-okkal, vagy jelenleg is folyamatban van a beszerzésük - olvasható a portálon.

Washington Ukrajnát látta el ilyen rakétavetőkkel az ország orosz megszállása idején. Az észt védelmi minisztérium szerint a HIMARS-rendszerek "segítettek az orosz katonai lőszerraktárak, szállítási csomópontok és parancsnoki és irányító központok megsemmisítésében, olyan tűpontossággal, amely meghaladja az Ukrajna által használt eszközök hatótávolságát".