A britek az elmúlt két évben háromszor járultak az urnák elé, egy rendes és egy előrehozott választáson, illetve a kettő közt a függetlenségi referendumon, ám a fogadóirodák szerint jó az esély arra, hogy még az év vége előtt újra szavazzanak - írja a MarketWatch. A Paddy Power ír fogadóiroda kiegyenlítettnek látja egy újabb előrehozott választás lehetőségét.

Az 50-50 százalékos esélyt annak alapján határozták meg, hogy a június 8-ai választáson a Konzervatív Párt elvesztette abszolút többségét a parlamentben, és kétséges, hogy Theresa May miniszterelnök képes lesz-e hatékonyan kormányozni - egy kicsi észak-ír párt (DUP) parlamenti támogatásával -, illetve hogy egyáltalán meg tudja-e tartani pozícióját.

A királynő beszédét, amelyben elővezeti az új kormány programját, hírek szerint elhalasztották június 19-éről egy későbbi időpontra. Ezzel időt nyerhetnek a toryk arra, hogy pontosítsák együttműködésük részleteit a DUP-val. Ugyanakkor az uniós válási tárgyalások megkezdését is erre a napra tervezték, aminek halogatása káros lehet a briteknek.

Jöhet Boris

A bukmékerek természetesen elfogadnak téteket arra is, hogy ki lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. May pozíciója inog, George Osborne, az előző tory kormány pénzügyminisztere bukott embernek titulálta hét végi rádióinterjújában. Szerinte csak az a kérdés, hogy mikor mond le.

Így aztán másokra lehet fogadni. Az élen Boris Johnson külügyminiszter, a tavalyi referendum Leave-kampánynak arca áll, akit sokan bohócnak tartanak. Korábban London nagy népszerűségnek örvendő polgármestere volt.

Sose tesz le róla

A Paddy Power 9-4-hez adja, hogy ő lesz az ország következő miniszterelnöke. Egy 31 százalékos sansz. A választás napján, azaz a végeredmény ismeretének hiányában még csupán 13 százalékon álltak az esélyei. Más fogadóirodáknál szintén Johnson a favorit: a William Hill 5-2-höz, a Betway 3-1-hez fogad a hatalomra kerülésére (33 és 25 százalékos sansz).

A külügyminiszter egyelőre elzárkózik az előrelépés lehetőségétől. A választást követő hétvégén zagyvaságnak minősítette, hogy harcba szállna a Konzervatív Párt és az ország vezetéséért. Osborne viszont igen epésen azt nyilatkozta, hogy korábbi politikus kollégája egyfolytában kampányt folytat a vezetés megszerzéséért.

Vagy jöhet Jeremy

Néhány hete még mindenki jót röhögött volna azon, hogy a radikális baloldali programmal kampányoló, brit mércével mérve "kommunistának" minősülő Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke lehet Nagy-Britannia miniszterelnöke. Miután pártja a vártnál sokkal jobban szerepelt a választáson a Betfair 10-3-hoz adja ennek esélyét, ami 23 százalékos sanszot takar.

Talán még Corbyn felemelkedésénél is valószínűtlenebbnek látszott egy újabb függetlenségi népszavazás a tavaly júniusi után, ám a Paddy Powernél már nem így látják. Készek 4-1-hez fogadni arra, hogy jön a következő referendum, ami azért nem kicsi - 20 százalékos - esélyre utal ezzel kapcsolatban.