Ahogy kibontakozott az Ukrajna ellen indított orosz invázió a nehéz helyzetbe került szerb elnök, Aleksander Vucic arra figyelmeztette országa elitjét és népét, hogy Szerbia diplomácia satuba került a Nyugat és Oroszország között – írja a Fianncial Times. "Szerbia különlegesen nehéz helyzetbe került, mert a külvilág a korábbinál sokkal nehezebben érti az ország helyét a világon" – mondta egy tévébeszédben, miután kormánya nem csatlakozott a háború miatt Oroszország ellen bevezetett európai uniós szankciókhoz.

Az orosz-ukrán háború felnagyította Szerbia kínos helyzetét, hiszen miközben az országot erős kulturális, politikai és gazdasági kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, egyben az EU tagjelöltje. Az unió igyekszik elszigetelni Moszkvát az invázió miatt, ami teszteli a csatlakozni kívánó országok politikáját. Belgrád eddig próbálta mindkét fél igényeit szem előtt tartani, ám ez a jövőben lehetetlennek látszik.

Miután az európai országok lezárták légterüket az oroszországi légi járatok előtt a szerb nemzeti légitársaság, az Air Serbia megduplázta a Belgrád-Moszkva útvonalon közlekedő gépei számát. Az ukrán kormány ezt úgy értelmezte, hogy a szerbek az ukránok vére árán próbálnak jó üzletet csinálni maguknak, ami megengedhetetlen egy olyan ország esetén, amely az EU-ba kíván kerülni. Vucic szerint ez boszorkányüldözés, de a légitársaság a bírálat után napi egyre csökkentette oroszországi járatai számát.

Pávatánc

Szerbia támogatta azt az ENSZ-határozatot, ami elítélte Oroszország agresszióját Ukrajna ellen, amiért kapott a fejére Moszkvától, ám nem vesz részt az uniós szankciós rezsimben, amiért a Kreml azzal jutalmazta, hogy Bosznia-Hercegovinával együtt lehagyta arról a listáról, amelyen az Oroszországgal ellenséges országokat sorolják fel. Ez utóbbi viszont a nyugati országokat bőszítette fel, amelyek nem haboztak kilátásba helyezni az uniós csatlakozási folyamat lelassítását – tudta meg a brit üzleti lap magas szintű szerbiai kormányzati forrásokból.

Az Európai Parlament szerint Szerbia távolságtartása az EU szankcióktól veszélyezteti az ország uniós csatlakozását. Egy vezető balkáni diplomata úgy véli, összeférhetetlen a tagjelölt státusz és az oroszbarát politika, ugyanis Ukrajna sokkal jobb partner az EU-nak, mint Szerbia, így nem kétséges melyiket választanák, ha eljönne ennek az ideje. Vucicot egyébként 2014-ben választották az ország elnökévé EU-párti programmal, ám ezt követően egyre barátságosabb viszont kezdett ápolni orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Tolják maguk előtt

A világos választást Oroszország és a Nyugat között az árpilisi választásokig tologatják maguk előtt, ami nem könnyű, mert egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk – mondja Vuk Vuksanovic politológus. Az ENSZ-határozat megszavazásával tettek egy lassú mozdulatot az utóbbi felé. Eközben egy szélsőséges nacionalista csoport oroszbarát tüntetést szervezett Belgrádban, amelyen kétezren vettek részt. A szervezők és a tüntetők között számos olyan személy van, akik erős orosz kapcsolatokkal rendelkeznek, beleértve ebbe a hadsereget is – állítja a Financial Times egy titkos dokumentumra hivatkozva, amibe betekintést szerzett.

Sok szerb választó továbbra is neheztel a Nyugatra Belgrád bombázása miatt, amit a NATO a koszovói humanitárius katasztrófa megfékezésével indokolt, Belgrádnak szüksége van Moszkvára, hogy támogassa az ENSZ-ben az elszakadt tartomány státuszának vitatásában. Emellett az ország kiszolgáltatott az orosz energiaiparnak: finomítói és gázkitermelési kapacitásai orosz tulajdonban vannak, továbbá júliusig érvényben lévő hosszú távú gázszállítási szerződése van Oroszországgal.

A brit üzleti lap egyik belgrádi kormányzati forrása szerint a választások után Vucic és Szerbia gyorsan elmozdulhat az EU kívánságainak teljesítése felé. Az informátor úgy véli, időre van szükségük a kampány befejezéséig. Azt követően minden sokkal könnyebb lesz, bármit is kell tennie a szerbiai vezetésnek.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.