Márciusban az Európai Unió szankciói Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt egyik napról a másikra több száz szőrmeipari vállalkozásnak megtiltották, hogy Oroszországba, a görög szőrmeipar fő piacára exportáljon – írja a Reuters.

Mivel belföldi piac nincs, a termékek a teli raktárakban állnak, a munkavállalókat jobb megoldás híján elküldték.

A csúcskategóriás görög termékek, például szőrmekabátok elkészítése akár 30 ezer euróba is kerülhet, mutatva az iparág költségigényét. A görögök azt szeretnék, ha az EU mentesítené őket a szankciók hatálya alól, és eladhatnék termékeiket.

Kastoria az évszázados szőrmeipar központja Görögországban, Európa utolsó megmaradt szőrmegyártó központjában, és azon kevés uniós országok egyike, amelyek még mindig engedélyezik a szőrmegyártást az állatvédő csoportok hazai és külföldi nyomása ellenére.

Dánia hatalmas szőrmeiparának a koronavírus okozta nyércirtás során bekövetkezett pusztulásával az állatvédők azt remélik, hogy az orosz piacról való leválasztás az európai szőrmepiac végét jelentheti, amely az állatjóléti kampányok hatására már eddig is drasztikusan zsugorodott.

És mivel egyre több nagy divatház, például a Gucci és a Prada vállalja, hogy a jövőben nem használ valódi szőrmét, az aktivisták szerint az Oroszország elleni szankciók felgyorsíthatják az általuk "erkölcsileg csődbe ment" iparág hanyatlását.

A görögországi szőrmekereskedelmet ért csapás más ágazatokban, például a mezőgazdaságban is veszteségeket okoz a háború kezdete óta. De sehol sem olyan szembetűnő, mint Kastoriában, amely szőrmeexportjának köszönhetően élte túl az ország pusztító, évtizedes gazdasági válságát – írja a Reuters riportja.

A várost átszelő forgalmas utat a Szőrmekereskedők sugárútjának nevezték el, és az utcákat ma már bezárt szőrmeboltok szegélyezik, amelyek feliratai oroszul és görögül is olvashatók.

Az 1990-es évek közepe óta üzleti modelljük a gazdag orosz vásárlókra és a régió turistáira összpontosított, és a Görög Szőrme Szövetség szerint az új piacokra - például Dél-Koreába - való behatolásra tett erőfeszítések nehéz harcot jelentenek.

A szankciók azt is megtiltják, hogy az üzletek orosz turistáknak áruljanak Görögországban, mivel a szőrme luxuscikknek számít.

Eddig az ország mintegy 2000, többnyire családi vállalkozását, amelyek a helyi adatok szerint mintegy 4000 embert foglalkoztatnak, állami támogatással működtek, ami lehetővé tette számukra, hogy elkerüljék az elbocsátásokat. A három hónapig, szeptemberig érvényben lévő intézkedés lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy felfüggesszék dolgozóik 80 százalékának szerződését, akik állami támogatásban részesülnek.