"A Gazprom 2021-ben háromszor csökkentette az Ukrajnán keresztül történő tranzitot. Először január 1-jén napi 186 millió köbméterről 124 millió köbméterre. Szeptember 1-jétől 109 millió köbméterre vágták a tranzitot. Október 1-jén, miután megindult a gázszállítás Magyarországra a török és bolgár vezetéken keresztül, 86 millió köbméterre korlátozták a szintet, miközben a Gazprom 109 millió köbméterért fizet. A grafikon azt mutatja, hogy a Gazprom gyakran nem használja ki a már kifizetett tranzitkapacitást, és nemcsak Ukrajnában, hanem más országokban is, például Szlovákiában" - írta Makogon a Facebookon az Ukrinform szerint.

Az ukrán energetikai miniszter szerint az orosz vezetés kijelentései az Ukrajnán keresztül történő tranzit 2021-es növeléséről manipulatívak. "Meg kell jegyezni, hogy a jelenlegi szerződés nem 40 milliárd köbméter éves szállításról rendelkezik, hanem napi 109 millió köbméterről. Most fizikailag sokkal kevesebbet szállítanak" - mondta Makogon.

Hangsúlyozta, hogy tekintettel az európai gáztárolókban lévő jelentős gázhiányra és a földgáz maximális árára, a Gazprom ilyen magatartása különös figyelmet érdemel Európa részéről. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna kész további gázmennyiségeket szállítani, amelyek meghaladják az Északi Áramlat-2 gázvezeték kapacitását.

A Gazprom 2021 szeptemberében a garantált további tranzitkapacitásnak csak 4 százalékát foglalta csak le, ami az Ukrajnán keresztül történő orosz gáztranzit csökkenéséhez vezetett. Összességében 2021 szeptemberében az ukrán gázszállító rendszeren keresztül az európai országokba irányuló földgáztranzit 3,257 milliárd köbmétert tett ki.

Az Ukrajnán keresztül Magyarország irányába történő földgáztranzit 2021. október 1-jén leállt.

Október 1-jével megindult a kereskedelmi forgalmazás a Szerbiát és Magyarországot összekötő új földgázvezetéken, melyen keresztül évi 8,5 milliárd m3 földgáz szállítása válik lehetővé. A közel egy éve zajló kivitelezési munkálatokat idén szeptemberben sikeres kapacitásaukció követte, amelyen piaci szereplők az októbertől októberig terjedő 2021–2022-es gázévre vonatkozó kapacitásokat köthettek le a vezetéken. Az éves aukción az FGSZ a felkínált nem megszakítható kapacitás közel 32%-át már értékesítette, további lekötések várhatók a későbbi rövidtávú, éven belüli aukciókon - ahogy arról az FGSZ is beszámolt.

A Török Áramlat szerbiai részének építését 2019 decemberében készre jelentették, mint akkor megírtuk: az orosz gázt szállító gázvezeték megépítése kiemelt, de titkolt vágya volt a magyar kormánynak, mivel az a bebukott Déli Áramlat kistestvérévé lépett elő. Orbán Viktor miniszterelnök azévi gazdasági évértékelőjén a jelen évtized egyik legfontosabb projektjének nevezte a vezeték megépítését.