Meredeken emelkedett az elmúlt időszakban az európai földgázár. A legelterjedtebb magyarázat szerint ennek oka, hogy ezt a megnövekedett globális energia- és különösen a gáz iránti kereslet okozza, mivel a koronavírus-járvány csúcspontja után gyorsul a gazdasági fellendülés. Valamint Oroszország is visszafogta a szállításokat, szakértők - valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök vallomása - szerint azért is, mert az Északi Áramlat 2. még nem kapta meg az engedélyeit és ez nyomásgyakorlás Moszkva részéről, hogy gyorsítsa a jóváhagyást. Az árak az elmúlt időszakban az 5-7-szeresükre nőttek kontinensszerte.

Csütörtök este ebben a helyzetben döntött arról Palkovics László innovációs miniszter, hogy a földgáz biztonsági készlet mértékét az eddigi 15 374 000 MWh-ról 12 723 644 MWh-ra csökkenti - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

A dokumentum nem részletezi, hogy milyen megfontolás van a stratégiai készlet csökkentése mögött. A gáztárolók töltöttségi adatainál pedig nem látszik jelentősebb mozgás az elmúlt napokban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint a lakosságnak nem kell aggódnia: biztosított Magyarország téli földgázellátása, a gáztárolókba szeptember 30-ig betárolt több mint 5 milliárd köbméternyi földgázmennyiség biztonsággal fedezi a hazai igényeket.