Romániában a méregdrága gáz diktálja az árat, míg a svédek egyáltalán nem használnak gázt áramtermelésre - írja a Maszol az elektromos energia árának európai összehasonlításáról szóló cikkében, amely a Ziarul Financiar gazdasági napilap adataira támaszkodik.

Az országban július 26-án 512 euró/MWh áron kötöttek szerződéseket áramra azonnali szállításra, ami az euenergy.live online platform adatai szerint az egyik legmagasabb ár volt az Európai Unióban. Franciaországban 532 euró/MWh volt az elektromos energia nagybani piaci átlagára, Lengyelországban csak 261 euró/MWh, Spanyolországban 146 euró/MWh. Svédországban szürreálisan olcsó volt az áram, mindössze 7 euróba került egy MWh.

A gáz a falkavezér

Ennek az abszurd helyzetnek, hogy a viszonylag szegény Romániában a villanyáram 73-szor többe kerül, mint gazdag Svédországban, két fő oka van: a földgáz csillagászati ára és a két ország eltérő energiatermelési struktúrája.

A Transelectrica rendszerüzemeltető cég adatai szerint az áram 29 százalékát vízenergia adta, 21 százalékát atomenergia, 16,5 százalékát szélenergia, 20 százalékát pedig gáztüzelésű erőművek. Az árat az utóbbiak diktálják, az összes többi termelő ehhez igazodik. A szituáció abszurditását fokozza, hogy a gáztüzelésű erőművekben felhasznált energiahordozó főleg hazai kitermelésből származik, azonban az árát a világpiac, jobban mondva az orosz gáz szabja meg.

Svédország egyáltalán nem használ földgázt áramtermelésre. 2021-ben a skandináv államban az áram 43 százalékát vízenergiából állították elő, az atomenergia részesedése 31, a szélenergiáé pedig 16 százalék volt.