Romániában 85 százalékos volt a hazai gáztározók telítettsége szeptember végén, ami alig maradt el az Európai Unió 88 százalékos átlagától - írta a Maszol. Ugyanakkor Románia sokkal jobb helyzetben van, mint a tagállamok zöme, mivel idei fogyasztásának 70-75 százalékát saját forrásból tudja fedezni.

A gáztározók teljes kapacitása 3,1 milliárd köbméter, s a fűtési szezon kezdetére 90 százalékban lesznek feltöltve. A gond az, hogy a tározókban minden idők legdrágább földgáza vár felhasználásra.

Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint júliusban 1592 dollárért importáltunk 1000 köbméter gázt, míg egy évvel korábban 169 dollárért. Egy év alatt tehát közel tízszeresére drágult az energiahordozó.

Nem hiányzik egy hideg tél

A közeljövőre vonatkozó kilátások egyáltalán nem kedvezőek. A térség árait diktáló bécsi gáztőzsdén (CEGH) a téli időszakra 2400 dollárért lehet leszerződni 1000 köbmétert.

Bár jelenleg úgy tűnik, hogy a gázellátással nem lesznek problémák az előttünk álló fűtési szezonban, jó volna, ha a tavalyihoz hasonlóan enyhe lenne a tél. „Hideg tél esetén súlyosbodhat az energiadeficit, ami ellátási nehézségekhez és az árak további növekedéséhez vezethet” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Nemes Szabolcs, az üzletvezetési tanácsadással foglalkozó Roland Berger Románia vezető munkatársa.