Franciaország, az euróövezet második legnagyobb gazdasága március végén kezdte meg harmadik országos zárlatát, miután a Covid-19 halálesetek és esetszámok megugrottak.

Macron azt reméli, hogy a zárlat hatása, valamint a felgyorsított oltási kampány javítani fogja Franciaország járványügyi számait, ami lehetővé tenné, hogy május közepén egyes vállalkozások és szabadidős tevékenységek - például a szabadtéri étkezések - újra engedélyezettek lehessenek. A francia iskolák háromhetes zárva tartás után hétfőn nyitottak újra. Macron azt mondta, hogy míg a szabadtéri bárok és éttermek teraszai május közepén újra kinyithatnak, a beltéri szórakozóhelyek június előtt nem nyílnak meg újra, és csak azokban a régiókban, ahol a Covid-19 számok eléggé csökkentek ahhoz, hogy ezt lehetővé tegyék - foglalja össze a helyzetet a hírügynökség.

A francia bárok és éttermek október vége óta zárva vannak, amikor Franciaországban másodszor is egy hónapos országos zárlatot rendeltek el, és decemberben sem nyitottak ki újra, amikor a nem élelmiszerboltok számára is engedélyezték a nyitva tartást.

Az ország viszont egyelőre nem enged a járványügyi szigorítások más területén: a bizonyos országokból érkezőkre karantén és büntetés is várhat.