Ma kezdődik az uniós pénzügyminiszterek koppenhágai informális találkozója, ahol eldőlhet, hogy mennyivel növelik az uniós mentőalapok keretösszegét. Francois Baroin, francia pénzügyminiszter szerint 1000 milliárd euróra kellene emelni a keretösszeget. A napokban az OECD is hasonló összeget javasolt.

Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter szerint 800 milliárd euró is elég lehet, ami a már meglévő görög, ír és portugál csomagokból, illetve a tartós mentőalapból (ESM) jönne össze. 800 milliárd euró elég lehet, hogy megelőzzük a fertőzést, megőrizzük a stabilitást, és biztosítsuk a növekedést - mondta Schäuble, aki Baroin tegnapi szavaira a Bildnek adott interjújában úgy reagált, hogy semmi értelme a piaci szereplőket újabb összegekkel elbizonytalanítani.

Baroin szerint azonban minél nagyobb a mentőalap, annál kisebb az esélye, hogy spekulatív támadás éri valamely gyengébb országot. Az OECD hasonló véleményen van, a napokban megjelent tanulmányában ugyanis arról írt, hogy 1000 milliárd euróra kellene emelni a mentőalapot.