Részletes spórolási tervet tett közzé a francia kormány, az 50 oldalas dokumentumban azt részletezik, milyen intézkedésekkel és javaslatokkal próbálják elérni, hogy a következő két évben 10 százalékkal visszaszorítsák az ország energiafogyasztását, valamint azt, hogy a télen – írja a Bloomberg.

A kabinet szerint az összes felsorolt elem közül a leghatékonyabb az, hogy az állami intézményeket munkaidőben legfeljebb 19 fokra fűtik majd fel, éjszakára pedig, valamint abban az esetben, ha az áramszolgáltató azt jelzi, megnövekedett az áramkimaradás kockázata, még ennél is alacsonyabbra állítják be a hőfokot.

Az uszodákban és a gimnáziumokban szintén kevésbé intenzíven fűtenek majd, mint korábban. Emellett azt is javasolják, hogy a közös fűtésrendszert használó lakóingatlanokban idén ősszel 15 nappal később kapcsolják be a rendszert, tavasszal pedig két héttel korábban kapcsolják le. A nagy lakótömböknek 2027-ig automatizálniuk kell a fűtési rendszert.

A közvilágítást csökkenteni fogják, illetve továbbra is támogatja a kormány a háztartásokat abban, hogy energiatakarékosabb eszközökre – például programozható termosztátokra, LED-világításra vagy hőszivattyúra – váltsanak, ahogy az autómegosztó platformok új felhasználói is jutalomban részesülhetnek. Azok a közalkalmazottak pedig, akik bizonyos minisztériumi épületek ideiglenes bezárása miatt otthonról dolgoznak majd, kompenzálásra számíthatnak.

A szolgáltatók kedvezménnyel ösztönzik a fogyasztókat

A TotalEnergies és az Engie SA energiaellátók kedvezményeket ígérnek azoknak a felhasználóknak, akik csökkenteni tudják az energiafelhasználásukat. A kormány azt javasolja az állampolgároknak, hogy 19 fok fölé ne fűtsék fel az ingatlanjaikat, rövidítsék le a zuhanyzással töltött időt, valamint kapcsolják ki az elektromos eszközeiket akkor, ha épp nem használják őket.