A gázáramlás csütörtök reggel a német-lengyel határon lévő Mallnow mérési ponton kelet felé fordult Lengyelországba, miután az éjszaka nyugat felé áramlott - mutatták a gázvezeték-üzemeltető Gascade adatai. A változás összhangban van a szállítók kapacitáslekötéseivel, a nap hátralévő részében nem érkezett nyugati irányú szállítási igény.

Az orosz Gazprom az európai fogyasztók kéréseinek megfelelően továbbra is szállít gázt Európába Ukrajnán keresztül, ami az Interfax hírügynökség szerint 105,4 millió köbméterre (mcm) csökkent az előző napi 108,4 mcm-ről. A Szlovákiába Ukrajnából a Veľké Kapušany (Nagykapos) határkeresztezőn keresztül érkező szállítmányok csütörtökön 936 935 megawattórát (MWh) tettek ki, a szerdai 968 186 MWh-ás teljesítményhez képest - derült ki a szlovák TSO Eustream szolgáltató adataiból a Reuters szerint.

A Balti-tengeren átvezető Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Németországba irányuló áramlás csütörtökön 73 165 350 kWh/h volt, ami alig változott az előző 24 órához képest.

A gázpiac továbbra is aggódik amiatt, hogy az ellátás mintegy 40 százalékát kitevő orosz gáz áramlása leállhat arra válaszul, hogy a Nyugat újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrajnai inváziót követően. 

Az Európai Unió küldöttei eddig tartózkodtak az olaj- és gázszankcióktól, de az orosz szénre vonatkozó, augusztus közepétől teljes körűen hatályba lépő tilalmat készülnek jóváhagyni. Josep Borrell vezető uniós diplomata szerint a csomagot csütörtökön vagy pénteken fogadhatják el, és az EU tárgyalni fog az orosz olajra vonatkozó embargóról is. Finnország és Észtország a legutóbbi európai tagállamok, amelyek bejelentették, hogy elhagyják az orosz gázszállításokat, és egy úszó LNG-terminál közös bérlését tervezik. Litvánia már bejelentette, hogy leállítja az összes orosz gázimportot. 

Az is kérdéses még, hogy hány ország engedhet annak az orosz kérésnek, hogy ettől a hónaptól kezdve rubelben fizessenek a gázszállításokért. Szerdán Orbán Viktor kormányfő bejelentésével kiderült, Magyarország az első uniós tagállam, amely kijelentette, hogy hajlandó az orosz valutában fizetni, és a Gazprom orosz termelőtől gázt vásárló vállalatok a kormányaiktól várnak útmutatást. A legnagyobb vásárlók, Németország és Olaszország már kijelentették, hogy nem hajlandók rubelben fizetni a gázért, ahogy a viszonylag kis orosz kitettséggel rendelkező Franciaország is kizártnak tartja, hogy engedjen a követelésnek.