Taavi Aas észt gazdasági és hírközlési miniszter és finn kollégája, Mika Lintilä megállapodtak abban, hogy az országok egyesítik erőforrásaikat a gázellátás biztonságát szolgáló, cseppfolyósított földgáz (LNG) úszó terminál bérléséhez – ERR.ee.

„Észtország és Finnország gázellátása egyaránt erősen függ Oroszországtól, ezért szükségünk van egy tartaléktervre és fel kell készülnünk az orosz gázról való lemondásra. Északi szomszédainkkal együtt úgy döntöttünk, hogy erőforrásaink egyesítése és a két ország gázellátásának biztosítása egy közös LNG-terminálon keresztül, amelyet idén fogadunk el, a legésszerűbb megoldás” – mondta Taavi Aas észt gazdasági és infrastrukturális miniszter.

„Az ukrajnai háború miatt fel kell készülnünk az esetleges gázellátási zavarokra. Az úszó LNG-terminál hatékony módja annak, hogy a gázellátás biztonsága megteremtődjön, többek között az ipari igények kielégítésére is. Szeretnék köszönetet mondani az észt kormánynak a zökkenőmentes együttműködésért” – tette hozzá Mika Lintilä finn gazdasági miniszter.

A terv előírja, hogy Észtország és Finnország egyaránt megépíti a szükséges kikötőmólókat és bérel egymás között egy úszó LNG-terminált, amely a Finn-öböl mindkét oldalán használható lenne. A mólókat az észtországi Paldiskiben és a finnországi Inkoóban építik meg. A terminált idén őszre kell a területre telepíteni, és azon a kikötőhelyen parkolni, amelyik addigra felkészül a fogadására. Onnan a piaci igények függvénye lenne a terminál helye. Ha a Finn-öböl mindkét oldalán megfelelő kikötőhely áll rendelkezésre, az növeli mind Észtország, mind Finnország ellátásbiztonságát, és növeli a szükséges rugalmasságot.

Az országok fizetik a kikötési infrastruktúra kiépítését, és a terminál bérleti díját a fogyasztás mennyisége alapján osztják meg. A legjobb forgatókönyv szerint az ellátás biztonságának biztosítása Észtországban 10 millió euróba kerül. A terv az Elering és a Gasgrid hálózatüzemeltetők együttműködésével valósul meg.

Az Európai Unió tervbe vette az orosz földgázról való mielőbbi, legkésőbb az évtized végére történő leválasztás irányát. A balti államok és Finnország is követeli, hogy az EU vessen ki szankciókat az orosz földgázra és olajra.