A külügyi tanács szerint a szankcionált vállalatok felelősek az ország stabilitását és a politikai átmenetet aláásó tevékenységek támogatásáért. A közlemény szerint többek között katonai járműveket és fegyvereket gyártó vállalatokat és azok fiókvállalatait vették jegyzékbe, továbbá egy katonai felszerelések beszerzésében részt vevő vállalatot.

A büntetőintézkedések vagyonieszköz-befagyasztást jelentenek, továbbá tilos az uniós szervezeteknek és állampolgároknak pénzt biztosítaniuk a jegyzékbe vett vállalatoknak.

Mint közleményükben írják, az unió határozottan elítéli a szudáni fegyveres erők, valamint a kapcsolódó milíciák közötti harcokat. Sajnálatosnak tartja továbbá, hogy az erőszak elmérgesedett, és aggodalmát fejezi ki a nemzetközi emberi jogok normáinak megsértése miatt.

Szudánban tavaly áprilisban tört ki fegyveres konfliktus a hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, ami megnehezíti, hogy a két fél együttműködésével közös átmeneti vezetés jöjjön létre, ami a demokratikus szudáni kormányt leváltja. A harcok miatt eddig több mint tízezren haltak meg és legalább 6,5 millióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket.

A szudáni válság következménye biológiai katasztrófa is lehet

A WHO biológiai kockázatra figyelmeztet, miután a szudáni harcosok elfoglaltak egy fertőző betegségekkel teli laboratóriumot.