Roberta Metsola, az Európai Parlament néppárti elnöke az elmúlt napokban több mint 140 ajándékról nyilatkozott, amelyeket korábban nem közölt az átláthatósági szabályoknak megfelelően – írja a Politico.

A probléma az, hogy mindezt visszamenőlegesen tette, holott a listát rendszeresen vezetnie kellene.

Roberta Metsola az ajándékokat ugyan hivatalos és nyilvános nyilvántartásba vette, erre azonban csak múlt héten kerített sort, s ezzel viszont kicsúszott abból abból a határidőből, ameddig az európai parlamenti képviselőknek be kell jelenteniük ajándékaikat. Itt egy olyan listáról van szó, amelyet a törvényhozók egyébként csak ritkán szoktak frissíteni.

A parlamenti elnök csapata azzal érvelt, hogy épp Metsola szakított a parlament korábbi elnökeinek évekig tartó titkolózásával, akik közül mindeddig egyik sem ment el odáig, hogy nyilvánosságra hozza a külföldi méltóságok által rájuk zúdított több száz ajándék listáját.

Az EP-elnök szóvivője egyébként azzal próbált érvelni, hogy az európai parlamenti képviselőkre vonatkozó határidő „szokás” szerint nem vonatkozik Metsolára, mert ő a parlament elnöke és európai parlamenti képviselő is. Ugyanakkor a csapata nem tudta bizonyságát adni annak, hogy ezt a mentességet hivatalosan bárhol írásban rögzítették volna. 

Ez azt mutatja, hogy a rendszer rossz

– mondta Michiel van Hulten, a Transparency International EU igazgatója, egykori európai törvényhozó.

„Íratlan szabályok alapján nem lehet etikai rendszert működtetni. Jó, hogy most megtette ezt, de a szabályok betartásáért nem jár jutalom” – fogalmazott a holland politikus.

Metsola ajándékainak bevallására mindenesetre egy igencsak kényes időszakban került sor, hiszen az Európai Parlament egy hónapja azért küzd, hogy helyreállítsa hitelességét, miután december eleje óta egy olyan rendőrségi vizsgálat folyik, amely szerint magas rangú brüsszeli személyiségek korrupcióban, pénzmosásban és bűnszervezetben vettek részt, és kenőpénzeket fogadtak el a katari és a marokkói kormánytól.

Pezsgőt, csokoládét, süteményt, tortát és szárított kolbászt is kapott

Metsola ajándékai között szerepelt például egy arany makett torony, amit Naam Mayara vezető marokkói politikustól kapott, de van köztük egy arany hímzésű fehér ruha is, amit Fawzia Zainaltól, a bahreini parlament elnökétől kapott. Egy sálat Élisabeth Borne francia miniszterelnök ajándékozott az EP elnökének, míg a német Parlament egy vezeték nélküli fülhallgatóval kedveskedett a máltai politikusnak. Szerepel a listán egy váza is az EU Tanácsának cseh elnökségétől, egy fehér blúz Maia Sandu moldovai elnöktől és egy dísztányér is Üzbegisztán Benelux-országokbeli nagykövetétől. Valamint egy kék műanyag birka is, a karlsruhei európai Iskolától.