Rossz idők jártak az elmúlt másfél évben azokra a kolozsvári lakástulajdonosokra, akik bérbeadásból éltek, vagy azzal egészítették ki a jövedelmüket, s igaz ez a szállodákra, panziókra is. A hosszú ideje üresen álló ingatlanok gazdái pénzt szimatolnak az Untold közeledtével, sokan közülük elképesztő pénzeket kérnek el a fesztivál időtartamára - írja a Maszol.

A legnagyobb tömegeket vonzó és legsikeresebb romániai zenei fesztivált idén szeptember 9. és 12. között rendezik meg. Erre az időintervallumra hétfőn 110 szálláshelyen voltak még szabad szobák a világ legnagyobb szállásfoglaló portálján, a booking.com-on. A legolcsóbb ajánlat egy, a Kolozsvár külvárosában, a Szénafüvek környéken levő panzióban volt: 1707 lejt (120 ezer forint) kértek egy kétágyas szobáért három éjszakára. Ez 572 lej egy éjszakára. Ennyi pénzért bármelyik európai nagyvárosban, Párizsban és Rómában is kifogástalan szállást lehet találni, ráadásul nem külvárosit.

Egy, a Hóstát és a Bulgária negyed határán levő szálláshelyen 1733 lejt kérnek el két főtől az Untold idejére, egy szamosfalviban pedig 1800-at. Ez utóbbi esetében pár száz lej taxiköltséggel is számolnia kell a kedves vendégnek.

A többi ajánlat lényegesen drágább. A fellegvári Belvedere 3251, a központban található Beyfin pedig 4185 lejért kínál egy szobát a szóban forgó periódusra. Másfél héttel később, a szálló honlapjának adatai szerint csak 83 euróba kerül egy kétszemélyes szoba.

Ezeknél azonban sokkal vadabb ajánlatok is vannak. nyolc szálláshelyen 10 ezer lejnél (710 ezer forint) többe kerül megszállni az Untold idején, igaz, ezek között egész házak/lakások is vannak. A legtöbbet, 24 300 lejt (1,725 millió forint) egy brâncovenesc stílusú villáért kérnek. Az ingatlanban három háló és egy nappali van, egy szoba tehát hatezer lejbe kerül három éjszakára.

Egy, a Dónát negyedben található 58 négyzetméteres tömbházlakást 17 442 lejért adnak bérbe a fesztivál idejére. A lakásban egyetlen ágy van, ha tehát többen veszik bérbe, kénytelenek a földön aludni. Valamivel olcsóbban találni szállást az olx.ro apróhirdetési portálon, ahol száznál több ajánlat közül lehet válogatni. Itt már 30 euróért is lehet szobát találni egy éjszakára, igaz, ki kell cancukázni érte Tordára.