Az ENSZ az ICRC-vel együtt kész lesz minden erőforrását felhasználni arra, hogy az orosz és az ukrán hatóságokkal együttműködve garantálja evakuálásukat Mariupolból Oroszországba, vagy az ukrán hatóságok által ellenőrzött területre. A főtitkár megismételte azt a javaslatot, hogy hozzanak létre egy ENSZ-Oroszország-Ukrajna kapcsolattartó csoportot a humanitárius folyosók megszervezésére - írja az MTI moszkvai tudósítója.

Stefan Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője a találkozó után közleményt adott ki, amely szerint Putyin elvben beleegyezett abba, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt közreműködésével evakuálják a civileket az Azovsztalból. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (UN OCHA) tárgyalásokat folytat majd a kérdésről az orosz védelmi minisztériummal.

Putyin felajánlotta, hogy az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői megismerjék az ukrán hadifoglyok fogva tartásának körülményeit. Az orosz elnök szerint az ukrán hadsereg köteles elengedni a civileket az orosz erők által körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből, ha valóban vannak ott ilyenek - írta az MTI.

Az elnök szerint Mariupolban a helyzet "tragikus", de kijelentette, hogy a városban már nem folynak harcok, még az Azovsztal területén sem. Putyin szerint az orosz hadsereg 130-140 ezer ember evakuált az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosból. (Az ukránok szerint épp ellenkezőleg, kedden is folytatódott az Azovsztal acélmű elleni orosz támadás, ahol még néhány ezer ukrán katona és civil rejtőzött el, és a humanitárius korridor megnyitását is megakadályozták az orosz erők, amint megnyílt a folyosó, lőni kezdtek - a szerk.)

Az orosz vezető egyebek között azt hangoztatta az MTI szerint a világszervezet vezető tisztségviselőjének, hogy Moszkva nem utasítja el a tárgyalásokat Kijevvel és folytatja az eszmecserét. Kifejezte reményét, hogy a harcok ellenére sikerül diplomáciai úton megállapodásra jutni. Ukrajna javaslatot tett a Krím és a Donyec-medence ügyének a legmagasabb szintű megtárgyalására, de álláspontja szerint ezekről az ügyekről biztonsági megállapodás nélkül nem lehet megegyezni.

Putyin szerint az orosz hadseregnek nem volt köze a civilek meggyilkolásához az ukrajnai Bucsában. (A műhold- és rádiós felvételek ellentmondanak ennek - a szerk.)

Putyin azt állította, hogy Moszkva "kénytelen volt elismerni" a donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" függetlenségét annak érdekében, hogy véget vessen a "népirtásnak" a Donyec-medencében, miután az ukrán vezetők nyíltan hangoztatták, hogy nem szándékoznak végrehajtani az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodásokat.