A februári árindex 116 pont lett, 2,4 százalékkal magasabb a januárinál és 26,5 százalékkal magasabb a tavaly februárinál, különösen a cukor és a növényi olajok drágulására - a FAO honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint, amelyeket az MTI foglalt össze.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Februárban a legjelentősebben, 6,4 százalékkal a cukor árindexe emelkedett amiatt, hogy visszaesett a cukorgyártás a főbb termelő országokban, miközben jelentősen nőtt az ázsiai import.
A múlt hónapban a növényi olajok árindexe 6,2 százalékkal, 2012 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedett.
A tejtermékek árindexe 1,7 százalékkal, a szemesterményeké 1,2 százalékkal, a húsféléké pedig 0,6 százalékkal nőtt februárban az előző hónappal összevetve.
Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.
Legolvasottabb
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni
Váratlan bejelentést tettek a meteorológusok a fehér karácsonyról
Nagy bejelentést tett a 4iG: a világ egyik legnagyobb védelmi technológiai gyártójával kötöttek megállapodást
Vége van: döntést hozott az Európai Unió az orosz energiáról
Karácsony előtt jött a hideg zuhany, több mint száz dolgozót küldenek el
Hamarosan benyújtják a számlát: mindannyian fizetni fogunk
Összeomlott az egyik futárszolgálat a karácsonyi rohamban, forrnak az indulatok
Érdekes fordulatok jöhetnek a nyugdíjaknál: erről jobb, ha mindenki tud
Földönkívüli űrhajó közelít? A Nap felé mutató csóva felkavarta a csillagászokat