Mateusz Morawiecki miniszterelnök arra biztatja a lengyeleket, hogy szigeteljék a lakásukat, mert a következő ősz és tél nagyon keménynek ígérkezik - tudósított a kormányfő vidéki látogatásáról a Notes from Poland.

Biztosak lehetünk abban, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő a lehető legjobban meg fogja nehezíteni az európai ország lakóinak dolgát - fejtegette a lengyel kormányfő.

Ezt követően megígérte hallgatóságának, hogy a kormány további milliárdokat pumpál az úgynevezett tisztalevegő-program finanszírozásába. Ebben a háztartások fűtésének átállítását támogatják a szén vagy a fa (vagy rosszabb esetben a háztartási szemét) elégetéséről a tisztább technológiákra. A programban lakásszigetelésre is lehet pénzt kapni.

Sokat költenek az energiára

Változás lesz abban, hogy a következő időszaktól már a támogatás felét fel lehet venni előre, még az átalakítási munkák megkezdése előtt. A teljes költség maximum 90 százalékát vállalja át az állam, legfeljebb 79 ezer zlotyig (6,65 millió forint) háztartásonként. Ahogy mindenütt Lengyelországban is megugrott az energiahordozók ára, például a szén ára a 2021-es tonnánként 1000 zlotyról (84 ezer forint) 3000 zlotyra (252 ezer forint) ment fel.

A lengyel háztartások 35 százaléka még mindig szénnel fűt. Nem csoda, hogy a kormány maximumárat vezetett be a fűtési célú szénre és ideiglenesen felfüggesztette a minőségi elvárásokat az eltüzelendő szénnel kapcsolatban.

A kormányfő bírálói felhívják a figyelmet arra, hogy a mai áruhiányos időkben óvatlan volt nyilvánosan biztatni az embereket a szigetelésre, ugyanis ennek nyomán azonnal megugrott azoknak a termékeknek az ára, amelyeket a lakások szigetelésekor használnak.