Lengyelország az EU második legnagyobb dohánygyártója volt 2019-ben, 213 milliárd darab cigarettát gyártott - idézte a gazeta.pl a Társadalmi-Gazdasági Elemzések Központjának (CASE) felmérését.

Az adatokból kiderül, hogy a dohányipari termékek gyártásából és eladásából a büdzsébe 2019-ben 28,7 milliárd zloty folyt be. A szakértők szerint a következő években sem lesz ez más szinten.

A tanulmány szerint a gyártott termékek 80 százalékát exportálják, elsősorban az uniós államokba. Az export (a feldolgozott és a még nem feldolgozott dohányé) teljes értéke 2019-ben 15,9 milliárd zloty volt, ami 10 év alatt 232 százalékos emelkedést takar.

Mint a CASE jelentéséből kiderül, a dohányipar látható hatással van az ország GDP-jére. Ha a külföldi kereslet 10 százalékkal nő, ez a GDP-nél mintegy 1,2 milliárd zlotys emelkedést jelent, ha 10 százalékkal csökken, akkor a GDP 1,4 milliárd zlotyval esne.

A dohányiparban még mindig létezik szürke zóna, azaz illegális dohánytermékek gyártása és csempészése. Ez 2019-ben ez a legális piac 9,9 százalékát tette ki. A vizsgálatok szerint azonban ez fokozatosan visszaszorul.