Az organikus élelmiszerek fogyasztása 30,5 százalékkal bővült Csehországban 2017-ben - adta tovább a mezőgazdasági minisztérium legfrissebb adatát a Radio Praha. Ez volt a leggyorsabb növekedés 2008 óta. A statisztika elkészítéséhez az ilyen termékek gyártóitól és forgalmazóitól kértek adatokat.
A csehek büszkék lehetnek arra, hogy ez a növekedési tempó közel háromszorosa az EU átlagának, ami 10,5 százalék. Más kérdés, hogy a látványos változás ellenére az organikus áruk még csupán egy százalékát teszik ki a teljes élelmiszer-fogyasztásnak Csehországban. A vásárlók átlag mindössze 12 eurót költenek organikus élelmiszerekre.
Kapcsolódó
Az agrártárca szerint a kedvező változás mögött részben az áll, hogy egy év alatt több mint 11 százalékkal nőtt az ilyen termékeket gyártó vállalatok száma. Összesen 110 új céget jegyeztek be ebben az ágazatban. A piac értéke 5,7 milliárd korona (70 milliárd forint), az áru valamivel több mint felét vásárolják meg a hazai vevők, a többit exportálják, főként Németországba. A csehek kedvencei a feldolgozott organikus termékek.
Legolvasottabb
Már csak néhány óra van hátra és minden megváltozik, jön a nagy fordulat
Eltűnt a Balaton ikonikus pontja: a földdel tették egyenlővé
Borzasztó tragédia a Városligetben: meghalt Csudai Sándor fotóriporter
Kiszámolták: így teljesít egymillió forint FixMÁP és MÁP Plusz állampapírban
Csendben kicserélnek: a munkanélküliség következő hulláma már a láthatáron, csak így lehet talpon maradni
Kegyetlen átverésre figyelmeztetnek: gyönyörű rendőrnők csábítanak
Kiderült, hol lehet idén fehér a karácsony Magyarországon: ennek sokan örülhetnek
Hideg zuhany az ünnepekre: oda a jólét, a „perverz” megszorításokat pedig mind elszenvedjük
Jó hír jött a kisnyugdíjasoknak, emelkedhet a pénzük