A szülők nem érik el az orvosokat, gyermekeik műtéteit elhalasztják - írja a pozsonyi Új Szó a koronavírus-járvány mellékhatásait elemezve. November végén a Dobrý anjel jótékonysági szervezet felmérést készített arról, hogy az általuk segített családok megfelelő egészségügyi ellátáshoz jutnak-e világjárvány idején, ami szomorú eredményeket hozott

A szervezet több mint 330 családot vont be a felmérésbe. Minden nyolcadik család esetében halasztottak el valamilyen műtétet. Ennek okai elég változatosak voltak, például a páciens betegsége, vagy a beavatkozásra szánt pénz hiánya. A leggyakoribb azonban a kórházakban uralkodó helyzet volt, sokan még alternatív időpontot sem kaptak.

A szülők továbbá azzal is küszködnek, hogy nem tudják elérni az orvosaikat vagy a kórházakat – mondta Lucia Hovančáková, a Dobrý anjel marketingmenedzsere. Eredményeik egyébként nem reprezentatívak, ezért nem biztos, hogy pontosan rögzítik azoknak a családoknak a számát, akik ilyen problémákba ütköztek. A felmérést csak azok a családok töltötték ki, akik akarták. Jó hír, hogy onkológiai műtétet még nem halasztottak el az ügyfeleiknél.