Helyesnek bizonyultak a Krone.at értesülései , amelyek szerint döntés született a kormány és a tartományok vezetői között tartott csúcsértekezleten, s hétfőtől általános lezárást léptetnek életbe Ausztriában a koronavírus járvány negyedik hullámának letörése érdekében.

Alexander Schallenberg szövetségi kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter bejelentése szerint a korlátozások, amelyek szerint csak a munkahelyre történő bejárás, illetve az alapvető szükségleti cikkek beszerzése céljából lehet az embereknek otthonukat elhagyni, mindenkire érvényesek lesznek. E hét elején a korlátozást már bevezették az oltatlanok számára. A korlátozásokat 10 napra vezetik be és egyszer 10 nappal meghosszabbíthatóak.

Az iskolák is mégsem zárnak be

Az iskolák az első hírekkel ellentétben nem zárnak be, azonban bárki orvosi igazolás nélkül is dönthet úgy, hogy nem küldi a gyerekét iskolába. Az otthon maradt gyerekeknek lehetővé kell tenni, hogy zökkenőmentesen követhessék a tanrendet.

A kormány európai országban elsőként február elejétől általánosan kötelezővé tenné az emberek számára, hogy a Covid-19 ellen beoltassák magukat.

Így áll a járványhelyzet

Ausztriában a John Hopkins Institut adatai szerint az aktív koronavírusos esetek száma nagyjából megegyezik a magyarországival (132 vs. 128 ezer), ugyanakkor az adatok szerint koronavírus-fertőzéssel naponta nagyjából harmadannyian hunynak el, mint hazánkban.

Az országban jelenleg 508 koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon, míg Magyarországon 613-at részesítenek mesterséges lélegeztetésben. Ez utóbbi adat úgy összehasonlítható, hogy korábbi becslések szerint az intenzíven ápolt Covid-19-es páciensek 60-80 százaléka szorul gépi lélegeztetésre, tehát az intenzív ágyak terheltsége nagyjából másfél kétszeres lehet az ausztriainak.

Ehhez képest a magyar kormány tegnapi döntése értelmében a zárt terekben történő maszkhasználat kötelezővé tételét elegendő intézkedésnek látta a járvány megfékezése érdekében.

Mire készülnek a németek?

Az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher mértékéhez kötik a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban az ügyvezető szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek csütörtökön kidolgozott terve alapján.

A korlátozások szigorításának - javuló járványhelyzet esetén lazításának - alapja az úgynevezett hospitalizációs ráta, amely azt mutatja meg, hogy a megelőző hét napon százezer lakosonként mennyien kerültek kórházba a betegséggel.

Ha a mutató három fölé emelkedik egy tartományban, a helyi kormány bevezeti az úgynevezett 2G-szabályt: csak a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt birtokában sem.

Ha a mutató meghaladja a hatot, a a beoltottak és a gyógyultak friss negatív lelettel vehetnek részt a zárt terekben zajló közösségi életben.

Amennyiben a mutató kilenc fölé emelkedik, a tartományok alkalmazhatják a fertőző betegségek elleni küzdelemről szóló törvényben felsorolt eszközök mindegyikét, például azt, hogy tiltsák vagy korlátozzák a szabadidős, kulturális és sportrendezvényeket, a gyülekezést, a belépést az egészségügyi létesítményekbe, a szeszes italok árusítását és nyilvános fogyasztását és a felsőoktatási intézmények működését - derül ki az MTI összefoglalójából.