Hétfőn a CIA egy új művelet részeként utasításokat tett közzé arra vonatkozóan, hogy az oroszok hogyan adhatnak ki információkat egy titkosított csatornán keresztül az ügynökségnek. Az amerikai kémhivatal tisztviselői szerint ezzel hírszerzési információkat szerezhetnek - és potenciálisan több hivatalos orosz irathoz juthatnak hozzá - az elégedetlenkedőktől, akik a háború kezdete óta próbálnak kapcsolatba lépni a CIA-val – írja a Washington Post.

Annak érdekében, hogy a leendő informátorokat ne kapja el az orosz állambiztonság, a CIA három közösségi médiában közzétett bejegyzésben részletes orosz nyelvű utasításokat adott ki arról, hogyan kell használni a Tor internetes böngészőt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az anonim online jelenlétet, de azt is leírják, hogy a virtuális magánhálózatokat (VPN-eket) miként tudják lebukás nélkül használni. A lépésekkel egy külön csatornát nyitnak a CIA-hoz, amely biztonságosabb, mintha egy közönséges webböngészővel vagy internetkapcsolattal navigálnának az ügynökséghez.

"Ne használja otthoni vagy irodai számítógépét a kapcsolatfelvételhez" - figyelmeztet az ügynökség a folyamatot lépésről lépésre bemutató útmutatójában. 

Oroszország ukrajnai inváziója arra ösztönzött több orosz állampolgárt, hogy megtegye azt a kockázatos lépést, hogy kapcsolatba lépjen a hírszerző ügynökséggel. Mint állítják, a Vlagyimir Putyin elnök rezsimjével elégedetlen, aggódó oroszok keresik őket, amivel számolt is a CIA. Teljesen megszokott, hogy a konfliktusos helyzetekben emberek sora próbál kapcsolatba lépni a kémszervezettel, sokszor úgy, hogy besétálnak egy amerikai nagykövetségre. Az ilyen személyeket betévedőknek hívják az ügynökség zsargonjában, akiket mindenesetben alaposan megvizsgálnak és átvilágítanak. A tisztviselők gyakran megpróbálják megállapítani, hogy milyen hozzáféréssel rendelkezhetnek más titkokhoz, mint amilyeneket magukkal hoznak.

Az új művelet részeként kiadott utasítások "azoknak szólnak, akik úgy érzik, hogy az orosz kormány igazságtalan háborúja miatt kénytelenek elérni minket" - mondta a CIA szóvivője egy e-mailben. "Globális küldetésünk megköveteli, hogy az egyének bárhonnan biztonságosan kapcsolatba léphessenek velünk" – tette hozzá.

Nincs garancia arra, hogy az oroszok által átadott információk hasznosak lesznek. De az a tény, hogy a CIA kereste a módját annak, hogy megkönnyítse a motivált oroszok kapcsolatfelvételét, arra utal, hogy sok potenciális újonc áll sorban.

Dan Hoffman, nyugalmazott hírszerző tiszt, aki a CIA vezető tisztviselőjeként szolgált Moszkvában, azt mondta, hogy az orosz kémelhárítás fokozott készültségben lesz azokkal szemben, akik ki akarják szivárogtatni a titkokat.

"Nagyon óvatosnak kell lenniük azoknak, akik információt akarnak szolgáltatni. Különösen az FSZB fogja figyelni az embereket" - mondta Hoffman, utalva a legfőbb orosz biztonsági ügynökségre és a KGB utódjára.

A CIA hírszerzési taktikája illeszkedik az amerikai kormány szélesebb körű stratégiájába, amelynek célja, hogy ellensúlyozza a szólásszabadság és a hiteles hírekhez és információkhoz való hozzáférés elfojtására irányuló orosz erőfeszítéseket.