Az 57 éves Phillip Gallest csütörtökön tartóztatták le, és egyrendbeli csalással vádolták meg, mert állítólag 2019 óta több mint 2 millió dollárt lopott el az áldozatoktól azzal a mesével, hogy árutőzsdei határidős ügyletekbe fekteti a pénzüket – olvasható Philip Sellinger New Jersey-i amerikai ügyész közleményében a Bloomberg tudósítása szerint.

Galles az ügyészek szerint szinte semmilyen befektetést nem eszközölt. Ehelyett Ponzi-séma szerint működtette a cégét, a kormány szerint a pénzt a korai befektetők kifizetésére, és saját személyes kiadásaira használta fel. Az őrizetben lévő vádlott ugyan megjelent a chicagói bíróságon, az ügyvédje viszont nem nyilatkozott.

A csaló azzal szédítette az ügyfeleit, hogy autógyűjteménye több Lamborghinit és Ferrarit is tartalmaz, valamint, hogy fényűző otthonokban él Chicagóban, Miamiban és Londonban, amelyeket Picasso és Chagall festményeivel díszített. 

Állítólag egy ismert profi sportcsapat tulajdonosa, akit a bírósági papírokban nem azonosítottak, és egy kuvaiti szuverén vagyonalap érdeklődött a befektetés iránt. Galles azt állította, hogy az éves hozam elérte a 363 százalékot. Állítása szerint cégének, a Tyche Asset Managementnek 30 alkalmazottja van, akiknek fele a Goldman Sachs Group korábbi alkalmazottja volt. Egy másik alkalommal azt állította, hogy több mint száz alkalmazottja van több irodában.

A barátnő is kapott a lopott pénzből, de nem túl sokat

Ugyanazon a napon, amikor az egyik áldozat, egy texasi jelzáloghiteles szakember 100 ezer dollárt utalt neki befektetés céljából, Galles 19 300 dollárt utalt át egy személyes hitelkártya-számlára, 14 800 dollárt egy ékszerüzletnek, 10 ezer dollárt egy korábbi befektetőnek, 9 ezret egy matracboltnak, 6 ezret egy luxusautókölcsönző cégnek, és a barátnője is kapott 3200 dollárt az ügyészek szerint.

Amikor az egyik áldozat megpróbálta visszaváltani 190 ezer dollárt a befektetéséből, Galles azzal hárított, hogy bankot váltott és csalás áldozata lett, a bankok és az átutalások sem működnek megfelelően, ráadásul meg is betegedett.