A beszámoló szerint a tüntetők a belga főváros északi pályaudvarától vonultak az uniós intézményeknek is helyet adó kerület legnagyobb parkjába. A rendőrség szerint 25 ezren, a szervezők szerint 30 ezren vettek részt a megmozduláson.

A közel száz környezetvédelmi szervezetet által életre hívott klímakoalíció szervezői szerint a klímaváltozás következményei szolidaritást követelnek a leginkább érintett, főként tengerközeli országokkal, emellett a környezeti változások által közvetlenül sújtott mezőgazdasági ágazatot különösen érintő következmények azonnali beavatkozást igényelnek - írja az MTI brüsszeli tudósítója.

Az ENSZ éghajlat-változási konferenciáját, az egyiptomi Sarm-es-Sejkben novemberben tervezett COP27-et megelőzően tartott felvonulás résztvevői a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának visszaszorítását, az alternatív energiaforrások gyorsabb bevezetését, valamint az épületek szigetelésének hatékonyabb támogatását követelték.

Az éghajlatváltozás itt van, a belgák is aggónak

A belga baloldali pártok és szakszervezetek vezetőinek részvételével zajlott megmozdulás résztvevői szorgalmazták továbbá, hogy Belgium 2050-re kizárólag megújuló energiaforrásokat használjon, az energiaszektor extraprofitjának megadóztatására szólítottak fel, valamint jobb tömegközlekedést sürgettek a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

A szervezők közösségi oldalán megjelent üzenet szerint a klímafelvonulás sikere évről évre bizonyítja, hogy az éghajlatváltozás mennyire aggasztja a belgákat. A politika nem fordíthatja el a tekintetét, a felvonulás résztvevői ugyanis határozott és azonnali intézkedéseket követelnek a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében - írta az MTI.