A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium hétfőn közzétett adatai szerint havi összevetésben 2,9 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban, január óta a legerősebb ütemben. Elemzők 2,5 százalékra számítottak a márciusi 1,7 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben 15,8 százalékkal ugrott meg az ipari termelés, ez az ütem is meghaladta az elemzők által várt 15,4 százalékot és a márciusban mért 3,4 százalékos emelkedést.

Tavaly, a koronavírus-járvány első hullámának idején, amikor a külföldi és a hazai kereslet is meredeken csökkent a japán gyártmányú autók és más termékek iránt, éves összevetésben 15 százalékkal, havi szinten pedig 9,8 százalékkal esett vissza az ipari termelés.

Az autógyártók termelése a globális chiphiány közepette havi szinten 1,0 százalékkal csökkent, éves összevetésben azonban 64,9 százalékkal emelkedett idén áprilisban, szemben az egy évvel korábbi 38,2 százalékos, illetve 44,2 százalékos zuhanással.

A kiszállítások éves összevetésben 16,2 százalékkal, havi szinten pedig 3,1 százalékkal nőttek áprilisban, míg a raktárkészletek 9,8 százalékkal, illetve 0,1 százalékkal csökkentek.

Az exportorientált japán gazdaság teljesítménye az első negyedévben 1,0 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest, jóllehet az előző két negyedévben még növekedni tudott a gazdaság. A tavalyi első negyedévhez képest 1,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP).

Egyes elemzők arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozások hatására a japán gazdaság teljesítménye a folyó negyedévben ismét csökkenni fog.

A márciussal véget ért 2020-as pénzügyi évben 4,6 százalékkal csökkent Japán reál GDP-je.

A japán jegybank arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 4 százalékkal, a 2022-es pénzügyi évben pedig 2,4 százalékkal nőhet a gazdaság.

Az ország már készül a jövő hónapban kezdődő olimpia megrendezésére.