Parviz Shahbazov azerbajdzsáni energiaügyi miniszter bejelentette, hogy az idei év első nyolc hónapja alatt Baku már 7,3 milliárd köbméter földgázt szállított Európába. Viszont a kitermelést fokozzák, év végére 31 százalékkal több gázt küldenek az unióba, mint tették 2021-ben.

„Az Európába irányuló (gáz)szállítások teljes mennyisége 2022-ben 12 milliárd köbméter lesz – ez 31 százalékos növekedés 2021-hez képest” – közölte a Twitteren a RFERL.org szerint. A gáztermelés közel 10 százalékos növekedéséről is beszámolt, amely 2022 január-augusztusában elérte a 30,6 milliárd köbmétert.

Szeptember 7-én Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt javasolta, hogy a tagállamok állapodjanak meg az Oroszországból importált gáz árplafonjáról. Mindez azt jelentené, hogy miközben Oroszország már körülbelül a tizedére fogta vissza az Északi Áramlaton küldött gázmennyiséget, azt már csak korlátozott áron venné át az Európai Unió. A magyar kormány nem támogatja a javaslatot, mert szerintük ez egy bújtatott gázügyi szankció, amely a teljes orosz gázexport leállítását jelentené.

Vlagyimir Putyin orosz elnök meg is esküdött, hogy minden olyan országot, amely árplafonokat vezet be az olaj- vagy gázexportra, kivágja a szállításból.

Azerbajdzsán fontos partnere lett az EU-nak

Júliusban az EU és Baku egyetértési megállapodást írt alá arról, hogy 2027-ig legalább évi 20 milliárd köbméterre (bcm) megduplázzák a gázimportot. A megállapodás rendelkezik az Azerbajdzsánon, Grúzián, Törökországon és Görögországon keresztül futó déli gázfolyosó kapacitásának bővítéséről is.

Májusban az EU vezetői megállapodtak abban, hogy az év végéig leállítják az orosz kőolajimport nagy részét, az Oroszországot az ukrajnai provokálatlan inváziója miatt büntető szankciók részeként. A blokk azonban elhalasztotta az orosz gázimport teljes betiltását, amely 2021-ben 155 milliárd köbmétert tett ki - az EU szükségleteinek közel 40 százalékát jelentette. Idén már kevesebb mint 20 százaléknyi gázigényt fedett le az orosz import.

Oroszország már megkezdte a gázszállítások csökkentését, hogy megakadályozza, hogy az uniós országok feltöltsék a tartalékokat, ami arra késztette az Európai Bizottságot, hogy készítsen "gázszállítás-csökkentési tervet" a következő tél átvészelésére. Eközben viszont az EU-s tárolók töltöttsége meghaladja már most a 80 százalékot, amelyet csak októberre vártak. Emiatt több napig csökkentek a földgázárak, a rezsicsökkentés korlátozása után ez jó hír a magyar lakosságnak is.

Putyin visszautasította a nyugati vádakat, miszerint Moszkva "fegyverként" használja energiaexportját, miközben azzal dicsekedett, hogy könnyedén el tudja adni az olajat és a gázt a világ minden táján, és az európaiakat hibáztatta a kontinens gázellátásának jelenlegi megszakításaiért.