"A Nők Elleni Erőszak Ellen" keretében arra bíztatják a bécsieket, hogy ne fordítsák el a fejüket és hívjanak segítséget, ha egy nőt zaklatnak. Az osztrák főváros 2022-ben összesen 11 millió eurót fordít megelőzésre, áldozatvédelemre valamint a gyermek- és ifjúságvédelem kibővítésére - írja közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Mit tegyek, ha a metrón zaklatnak egy nőt? Hogyan segítsek a szomszédasszonyomnak, akinek kék monokli díszlik a szeme alatt? – Ilyen és hasonló szituációkra mutat megoldási lehetőséget az osztrák főváros legújabb „Állj! Mellém! – Halt! Zu mir!” kampánya, amelynek a nők elleni erőszak felszámolása a célja.

Ez nem azt jelenti, hogy a segítőnek kockára kellene tennie a saját testi épségét, de bántalmazás esetén például értesítheti a rendőrséget, sértegetésnél, zaklatásnál pedig odaléphet az áldozathoz és úgy tehet, mintha ismerné, vagy útbaigazítást kérhet tőle.

A beavatkozónak ilyenkor mindig az áldozatra kell koncentrálnia, soha nem szabad a zaklatót, bántalmazót megszólítania, és főleg nem letegezni vagy megtámadni.

Emellett bátorságra bíztató szpotokat mutatnak be a közösségi médiában, tévében, rádióban és infoscreeneken, valamint a pályaudvarokon és tömegközlekedési eszközökön lévő citylightokon is a témával foglalkozó plakátok láthatók.

Ezen kívül 2022-től a Frauenservice Wien (Bécsi Nőszolgálat) workshopokat is indít, ahol a résztvevők megtanulhatják, egy-egy szituációban hogyan tudnak segíteni, kihez fordulhatnak. 

Bécs Városa 2022-ben megduplázza a különböző bécsi erőszakellenes egyesületek támogatását, akik így összesen kétmillió eurót kapnak a várostól. Ezen kívül több forrást biztosítanak a férfiak számára tanácsadást nyújtó szervezeteknek is, így segítve annak megelőzését, hogy a férfiak elkövetőkké váljanak - írják.

Az elkövetkező évben az osztrák főváros összesen 11 millió eurót fordít erőszakellenes programokra, áldozatvédelemre, megelőzésre valamint a gyermek- és ifjúságvédelem kibővítésére.