Szerbia egyes részeit áradások fenyegetik az elmúlt időszakban folyamatosan zuhogó heves esőzések következtében - szedte össze a helyi sajtó jelentéseit a vajdasági Szabad Magyar Szó. A hatóságok sürgősségi árvízvédelmet hirdettek Raškában, Novi Pazarban, és Čačakon, de számos dél-szerbiai folyó vízszintje továbbra is emelkedik.

Tutinban, ahol rendkívüli állapotot hirdettek, egy kétéves gyereket sodort el a víz, akit édesapjának sajnos nem sikerült megmentenie. A katonaság jelenleg homokgátat épít az Ibar partján, Raška központjában. A térségben az Ibar folyó szintje csak a mai napon 66 centit emelkedett, és még tovább emelkedik.

Az árvízveszély miatt Prijepoljében betiltották a függőhidak használatát, Čačakban a helyzet egyelőre stabil. ,,Az összes első és másodrendű vízfolyásnál enyhe növekedés tapasztalható, de a helyzet egyelőre stabil. Néhány megelőző intézkedést már tettek” – mondta Bratislav Zečević, helyi illetékes a Tanjugnak.

Az Ibar vízszintje jelentősen megemelkedett, így a Kraljevo központján átfolyó folyó elárasztotta a városi uszodát, és a központban található bárokat, üzlethelyiségeket.